Canadian Medical Association Journal’da yayımlanan bir çalışmaya göre, proton pompa inhibitörü ve histamin2 reseptör antagonistleri gibi asit baskılayıcı ilaçlar, pnömoni riskini artırabiliyor. Asit baskılayıcı ilaçlar, 2005 yılında 26 milyar dolardan fazla satışı yapılan, dünyada en çok satılan ikinci ilaçlar oldu. Tıp literatüründe ise bu popüler ilaçların kişisel ve halk sağlığı üzerindeki yan etkileri henüz bilinmiyor.
Ağustos 2009’a kadar olan, asit baskılayıcı ilaçlar ve pnömoni ilişkisi görülen tüm çalışmaların dahil edildiği sistematik inceleme sonucunda, hastaneye yatırılan ve asit baskılayıcı ilaç kullanan 200 hastanın hepsinde pnömoni geliştiği saptandı.
Daha önce yapılan çalışmalar, çocuklarda ve erişkinlerde asit baskılayıcı ilaçların artmış solunum yolu enfeksiyonu ve toplum kökenli pnömoni riski ile ilişkili olduğunu göstermişti. Ancak, asit baskılayıcı ilaçlar ve pnömoni riski arasındaki ilişki netlik kazanmamıştı. Çalışmanın yazarlarından Seoul Ulusal Üniversite Hastanesi, Aile Hekimliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Sang Min Park, sıklıkla kullanılan proton pompa inhibitörleri ve histamin2 reseptör antagonistlerinin pnömoni riskini artırdığını ve bunun da halk sağlığı üzerinde önemli bir etkisinin olduğunu belirtti.
Araştırmacılar, hastaneye yatırılan hastaların %40-70’ine bu tür ilaçlar verildiğinin ve bunun da hastane kökenli pnömoniye bağlı gelişen ölümlere aslında asit baskılayıcı ilaçların neden olabileceği anlamına geldiğinin altını çizdi. Asit baskılayıcı ilaçların toplum kökenli pnömoni üzerinde ise daha büyük etkilerinin olabileceği vurgulandı.
Araştırmacılar, özellikle pnömoni gelişme riski olan hastalara asit baskılayıcı ilaçlar yazarken hekimlerin daha dikkatli olmaları gerektiğini hatırlattı.
KAYNAK: Chun-Sick Eom, Christie Y. Jeon, Ju-Won Lim, Eun-Geol Cho, Sang Min Park and Kang-Sook Lee. Use of acid-suppressive drugs and risk of pneumonia: systematic review and meta-analysis. CMAJ, December 20, 2010 DOI: 10.1503/cmaj.092129 (Medikal Akademi)