Son 1 Ay İle Başarıya Ulaşmak

SON BİR AY İLE BAŞARIYA ULAŞMAK

Merhaba Arkadaşlar,

Hayatımıza, geleceğimize emeğimizi verdiğimiz bir hazırlık döneminin son bir ayınını nasıl daha iyi geçirmeliyiz? Bu köşe yazımda bunları sizlere aktaracağım.

Benim her zaman söylediğim gibi bu sınavı kazanmak için mutlaka zeki olmak şart değildir ama akıllı olup akıllı işler yapmak şarttır.

Bu sınava hazırlıkta yapılan en büyük hatalardan biri kişi sınava hazırlanırken başkası nasıl hazırlanmışsa aynı onun gibi hazırlanmaya çalışılmasıdır. Örneğin; ‘Arkadaşım sadece soru çözerek 150 net yaptı bende mi sadece soru çözsem.’ ‘Arkadaşım çalışma sorusu çözmeden 67 aldı bende çözmesem.’ Sevgili arkadaşlar herkesin kişilik yapısı farklı olduğu gibi çalışma stilleri de farklıdır. Temelde aynı şeyler yapılsa da kişisel taktikler, ufak detaylar her zaman farklı olmalıdır.

Lafı fazla dolandırmayalım, peki bu son bir aya yaklaştığımızda neler yapmamız lazım ona bakalım. Son bir ayda başarıya imza atılmasını sağlayacak önerilerim iki başlık altında olacaktır.

a)TUS Kampına Katılanlar

b)TUS Kampına Katılmayanlar

Bana en fazla sorulan sorulardan birini burada yanıtlamam lazım. ‘TUS Kampına gitmelimiyim?’

Arkadaşlar, TUS kampı tartışılmaz üzere faydası olan çalışma ve tekrar organizasyonlarıdır. Hem kısa sürede derslerin tekrarının yapıldığı, önemli yerlerin gözden geçirildiği hem de motivasyonun pik noktaya çıkartıldığı bir ortam olmaktadır. Kısa sürede hızlı bir tekrar yapmak isteyen ve son 15-20 günde çalışma performansı ve motivasyonu düşen hekim arkadaşlarıma böyle bir kampa katılmalarını önermekteyim. Ama bazı kişisel özelliklerden ve çalışma eksikliklerinden dolayı kampı önermediğim kişilerde olmaktadır.

TUS KAMPI ına Katılanlar Neler Yapmalı?

Çeşitli kurumlar tarafından ortalama 20-25 gün süren kamplar yapılmaktadır. Size önerim canlı canlı, salonlarda sınıflarda yapılan kamplardır, internet ortamında yapılan kampların çok etkin olmadığını düşünmekteyim. Bire bir iletişim başarıda çok önemli yere sahiptir.

Kampa katılan arkadaşlar, tekrarlarında kamp programına uymalıdır. Yani kampta o gün dahiliye işlenmiş ise siz gidip akşam evde başka bir dersin tekrarını yapmayın. TUS kampı yoğun temposu olan bir ortam ve eve gidip yoğun bir tempoda tekrar yapmayı planlamanız sonuçsuz kalabilir.

Size önerim gün boyu maksimum konsantrasyonda size aktarılan bilgileri iyi dinleyin, önemli yerlere dikkat edin, çok derine girmeden konuların ana hatlarına ve çıkabilecek yerlere önem gösterin. Daha sonra o günkü dersleriniz bittiğinde kamptan çıkıp sizi yoracak aktivasyonlarda bulunmadan dinlenin, imkan dahilinde 1-2 saatinizi o gün anlatılan dersin gözden geçirilmesine ayrın. Oturupta 1-2 saatte konuların hepsini tekrar etmeyi planlamayın. Sadece vurgulanan noktalara göz atın, ezberlenecek bir bilgi varsa o noktaları aklınızdan geçirerek tekrar edin. Unutmayın ki, kampta size çıkacak yerler vurgulanmaktadır. O vurgulanan yerleri gözden geçirmeniz yeterlidir.

TUS KAMPI ına Katılmayanlar Neler Yapmalı?

Evde kendi başına son 1 ayı geçirmeyi düşünen hekim arkadaşlarımın mutlaka öncelikli olarak bir plan yapmaları şarttır. Yani hangi derse ne kadar zaman ayrılmalı, dersleri hangi sıralamada çalışmalı bunların planlanması yapılmalıdır. İster bu planlamayı kişi kendisi yapabilir veya profesyonel bir destek alabilir. TUS kampının programını da uygulayabilir. 

Peki son bir ayı evde geçirecekler neler yapmalı???

  • Çalışma programı hazırlamadan kesinlikle son 1 aya girmeyin. Mutlaka planlamalarınızı başta yapmalısınız ve bu planlamaya uymalısınız. Son bir ayda kararsız adımlar sizi başarıdan uzaklaştırır.
  • Son 1 ayda kullanacağız kaynaklar, daha önce çalıştığınız kaynaklarla aynı olmalıdır. Boyadığınız, altını çizdiğiniz notlara tekrardan bakılmalıdır. Farklı bir kaynaktan bakmak sizin için ciddi bir hata olur.
  • Ders sıralamasını yaparken dahiliye ile pediatri hiçbir zaman arka arkaya olmamalıdır. Çünkü ortak bir çok konu var. Arada zaman verirseniz hangisini 2. olarak çalışırsanız bir önceki dersin tekrarı olur. yani öncelikli dahiliye çalıştıysanız pediatri çalışırken dahiliyeyi de tekrar etmiş olacaksınız. Bu nedenle arka arkaya olmamalıdır. En azından arada bir ders olmalıdır. Arka arkaya olmasının bir dezavantajı da aynı şeyleri okumak motivasyonu düşürmektedir. Mümkün olduğu sürece araya başka dersleri koymalısınız. Önerim öncelikli olarak dahiliyeyi çalışmanızdır.
  • TUS için çalışılan dersler içerisinde unutulma oranı en fazla olan ders Anatomi dir. Bu nedenle anatomi mümkün olduğunca son günlere saklanmalıdır. Benim anatomim çok iyi diyen, her zaman iyi netler çıkartıyorum diyen arkadaşlara son günlerde farmakolojiyi önermekteyim. Çünkü unutulma oranı yüksek ikinci ders ise Farmakoloji dir.
  • Bu dönemde konuların çalışılmasında çok derine, ince detaya girilmemelidir. Konunun ana hatları ve önemli noktaları iyi bilinecek şekilde tekrar yapılmalıdır. Derine , ince detaya girmek size zaman kaybettirecektir. Zaman kaybına da bu dönemde tahammülümüz yoktur tabiî ki…
  • Soru çözümlerinde en fazla sorulanlardan biri de çalışma sorusu mu çözelim, çıkmış tus sorularına mı bakalım ? bu sorunun cevabı bence kişiye göre değişmektedir. Sınav deneyimi fazla olmayan, çıkmış soruları yetersiz çözmüş olanlara önerim çıkmış tus soruları olmaktadır. Daha önce sınav deneyimi olan, çıkmış tus sorularını en az 3-4 defa çözmüş olan hekim arkadaşlarıma ise çalışma sorularını  önermekteyim. Dediğim gibi bu tarz ufak detaylar kişiye göre değişmelidir. Başarının sırrı, plan detaylarında saklıdır. Çalışma sorusu olarak da özellikle daha önce çözmeyen arkadaşlara kurumların deneme sınavlarını toparladıkları deneme sınav kitaplarını önermekteyim.
  • Bazı arkadaşlarımız evde kendilerine bu dönemde deneme sınavı uygulamaktadır. Ben bu dönemde kişinin kendisine deneme sınavı uygulamasını pek önermiyorum, deneme sınavlarını soru kitabı gibi çözmek daha mantıklıdır.  Bu uygulamayı yapmak isteyen hekim arkadaşlarıma önerim ise gerçek sınava uygun bir planlama yapmalarıdır. Yani yapacağınız deneme sınavı 13.30 da başlamalı, sürekli masa başından kalkmamalı, arada telefon görüşmeleri yapmamalısınız.

İster kampa katılın ister katılmayın ama son bir ay sizin için çok önemlidir. Ben daha önce yetersiz çalıştım diyip son bir ayı gereksiz işlere kaptırıp zamanınızı öldürmeyin. Bu sınava yeterli çalıştığını düşündüğünüz kişilere bile sınavdan bir gün önce sorsanız, yetersiz olduklarını keşke biraz daha çalışmak için süre olsaydı dediklerini duyarsınız. Kimse kendini yeterli görmez bu nedenle son bir ayda yüreğinizi ortaya koyun ve imkan dahilinde elinizden ne geliyorsa onu yapın. Bu sınavda başarısız olmayı değil başarılı olacağınızı düşünerek yola çıkın… Bir emek veriyorsanız, başarısızlığı düşünmeye hakkınız yoktur. Son bir ayda size negatiflik veren kişilerden, durumlardan ve ortamlardan uzak durup yüreğinizi ortaya koyacak şekilde gösterin kendinizi…başarı hikayenizi yazın…EMEK verin ve KAZANIN….

Unutmayın ki, son bir aylık periyotta iyi adım adıp sınavı kazanmış birçok meslektaşınız var…

HAYATA EMEĞİNİ VER Kİ, HAYATTA SANA MÜJDELERİYLE GERİ DÖNSÜN…

Başarılar dilerim…

Doç.Dr.Erdinç Nayır

İLGİLİ YAZILAR

10,259BeğenenlerBeğen
11,061TakipçilerTakip Et
8,931TakipçilerTakip Et

TUS’da Başarının Yol Haritası

Hayatta attığın her adım sana özel olmalı Sen gülmelisin hayatına Sen tutmalısın yüreğinde geleceğini Hüzün de neymiş , ne işe yarar ki? Ben yapamam diyerek, ne kadar adım...