CORONAVİRÜS SALGININDAN KANSER HASTALARI NASIL KORUNMALI?
Değerli hasta ve hasta yakınları,
Sizler de çok iyi bildiğiniz gibi hem ülkemizde hem de diğer ülkelerde Coronavirüs (COVİD19) salgını bulunmaktadır. Coronavirüs salgını tüm yaş gruplarını, herkesi olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu sebeple herkesin çok dikkatli olması gerekmektedir.
Bu dönemde en çok kanser hastalarımızdan soru almaktayız. Bana sık gelen soruların cevaplarını içeren bu yazıyı sizlere hazırladım.
Bu virüs daha çok solunum damlacıkları yoluyla bulaşmaktadır. Yani öksürme, hapşırma ve konuşma yoluyla bu virüs bulaşabilir. Ayrıca yakın temas ile kişiden kişiye veya enfekte yüzeylere, nesnelere dokunma yoluyla da bulaşabilir.
Onkoloji’de kanser hastası olarak kontrolleriniz varsa veya kanser hastası yakınınızı kontrole götürecekseniz bu dönemde erteleyiniz. Acil bir durum olmadığı sürece kontrolünüzü hekiminizle de görüşüp ileri bir tarihe alınız. Mesela meme kanseri tedavisi almış, 3.yılda doktoruna kontrole gidecek bir hasta kontrollerini 2-3 hafta sonra yaptırabilir.
PET-CT çektirdiniz veya çektireceksiniz. Mutlaka çektirin ve sonucunu doktorunuza gösteriniz. Tomografi veya başka bir film çektirdiniz, doktorunuza gidip gösterin.
Kanser için damardan veya ağız yoluyla aktif tedavi alıyorsanız hastaneye başvurabilirsiniz. Başvurmadan önce eğer hekiminize ulaşabilirseniz ön bir bilgi alarak hastaneye gidebilirsiniz. Acil bir durumunuz, şikayetiniz varsa hastaneye başvurabilirsiniz.
Hastaneye kemoterapi almaya giderken mümkün olduğunca toplu taşıma araçları kullanılmamalıdır, eğer kullanılacaksa maske takılmalı, ellerin hijyeni için dezenfektan kullanılmalıdır. Hastaneye ulaşıldığında üniteye girmeden önce eller iyi bir şekilde yıkanmalıdır.
Tedavi alan veya tedavisi bitmiş takipte olan tüm hastalara önerim, kalabalık ortamlara girmemenizdir. Bu dönemde mümkün olduğunca AVM, sinema gibi kalabalığın olduğu ortamlardan uzak durmakta fayda var. Sosyal izolasyon, salgını önleyecek önemli bir adımdır. Bu dönemde kalabalık eş-dostun olduğu ev ortamına da girmenizi önermem. Ülkemizde özellikle kadınlar arasında olan gün gibi aktivitelerin ertelenmesi doğru olacaktır.
Eğer siz veya hastanız hastanede yatıyorsa mümkün olduğu ölçüde bulunduğunuz hastanenin kurallarına uymalısınız, ziyaretçi kabul etmemelisiniz. Dışardan gelecek bir ziyaretçi, kanser hastasının virüsü kapması için bir risk oluşturacaktır.
Sağlık Bakanlığı’nın virüse karşı önerdiği 14 kuralı unutmayalım:
- Ellerinizi sık sık ve sabun ile en az 20 saniye boyunca yıkayın.
- Soğuk algınlığı belirtileri gösteren kişilerle aranıza en az 3-4 adım mesafe koyun.
- Öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burunu tek kullanımlık mendille kapatın. Mendil yoksa dirseğin iç kısmını kullanın.
- Tokalaşma ve sarılma gibi yakın temaslardan kaçının.
- Ellerinizle gözlerinize, ağzınıza ve burnunuza dokunmayın.
- Yurt dışı seyahatlerinizi iptal edin veya erteleyin.
- Yurt dışından dönüşlerde ilk 14 günü evinizde geçirin.
- Bulunduğunuz ortamları sık sık havalandırın.
- Kıyafetlerinizi 60-90 derecede normal deterjanla yıkayın.
- Kapı kolları, armatürler, lavabolar gibi sık kullandığınız yüzeyleri su ve deterjan ile her gün temizleyin.
- Soğuk algınlığı belirtileriniz varsa yaşlılar ve kronik hastalığı olanlarla temas etmeyin, maske takmadan dışarı çıkmayın.
- Havlu gibi kişisel eşyalarınızı ortak kullanmayın.
- Bol sıvı tüketin, dengeli beslenin, uyku düzeninize dikkat edin.
- Düşmeyen ateş, öksürük ve nefes darlığınız varsa, maske takarak bir sağlık kuruluşuna başvurun.
Salgının olduğu bu dönemde tüm bireyler çok dikkat etmelidir. Bir kişinin dikkatli olması, birçok kişinin bu salgından korunmasını sağlayacaktır. Panik yapmaya gerek yok, fakat soğuk kanlı ve dikkatli olmalıyız.
Sevgi ve saygılarımla
Doç.Dr.Erdinç Nayır
LÜTFEN PAYLAŞINIZ…