Bilimsel çevrelerce, aşırı östrojen (kadınlık hormonu) salınımının meme kanserinin gelişmesine ve ilerlemesine sebep olduğu bilinmektedir. Bu bağlamda vücuda girebilecek ve östrojenik etki yaratabilecek herhangi bir başka madde de meme kanserini artırır kabul edilmektedir.
Bu tip maddelerden birisi de deodorantlarda bulunan ‘’Aluminium Chlorohydrate’’ adlı kimyasaldır. Çünkü laboratuvar çalışmaları ve deneyler, bu kimyasal ve benzerinin bulunduğu ürünlerin vücutta östrojen benzeri etki oluşturduğu gösterildi. Ayrıca hormonal dengeyi de bozmakta ve böylece meme kanseri riskini artırmaktadır.
Bilimsel çalışmalara rağmen, günümüzde satılan birçok deodorantın içine Aluminium Chlorohydrate kimyasalı konulmaktadır. Bu deodorantlar cilde uygulandığında içindeki Aluminium Chlorohydrate deri tarafından emilmekte ve vücuda girebilmektedir. Aluminium Chlorohydrate içeren deodorantların kullanımı uzun yıllar devam edince kanser riski de o oranda artmaktadır.
Kanser vakalarındaki artışın istatistiklerde belirginleşmesinden sonra Aluminium Chlorohydrate içeren deodorantlar sorgulanır olmuştur. Çünkü, klinik çalışmalarda Aluminium Chlorohydrate içeren deodorantların uygulandığı koltuk altına en yakın bölge olan göğsün üst-dış kısmında kanser tümörünün daha çok oluştuğu gözlemlenmiştir.
2002 yılında yapılan bir çalışma da bunu destekler nitelikte. Deodorant kullanımı arttıkça meme kanseri riskinin arttığı gösterildi. Ancak 2006 yılında yapılan bir başka çalışmada, meme kanseri riskini aile öyküsünün artırdığı gösterilirken deodorant kullanımı arasında bir ilişki bulunamadı.
Meme kanseri yaptığına veriler var ve bazı bilim insanları bu ilişkinin oldukça güçlü olduğuna dikkat çekiyor. Gerekçeleri ise kullanıldığı bölge cildinin hassas olması ve direkt dokuyu etkileyebilmesi.
Ancak FDA bu konuda, kesin bir bağlantının olmadığını ifade ediyor.
Kısacası konuya ilişkin net bir cümle kurmak şuan için net görünmüyor ama deodorant kullanımında dikkatli olmak en iyisi.
Yazıyı hazırlayan: Mehmet Günata
Referanslar:
1) Mirick DK, Davis S, Thomas DB. Antiperspirant use and the risk of breast cancer. Journal of the National Cancer Institute 2002; 94(20):1578–1580
2) Fakri S, Al-Azzawi A, Al-Tawil N. Antiperspirant use as a risk factor for breast cancer in Iraq.Eastern Mediterranean Health Journal 2006; 12(3–4):478–482
3) Jones J. Can rumors cause cancer? Exit Disclaimer Journal of the National Cancer Institute 2000; 92(18):1469–1471.
4) Darbre PD. Underarm cosmetics and breast cancer. Journal of Applied Toxicology 2003; 23(2):89–95
5)Darbre PD. Aluminium, antiperspirants and breast cancer. Journal of Inorganic Biochemistry 2005; 99(9):1912–1919
6)Antiperspirants/Deodorants and Breast Cancer. National Cancer Institute at the National Institutes of Health. January 4, 2008