Özellikle B ve C hepatitin kronikleşme riski nedeniyle toplum sağlığını tehdit ettiğini söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Gürsoy, hepatitin görülme oranının, hastalığın iyi tanınması, nasıl bulaştığının bilinmesi, taramaların yapılması ve önlemlerin iyi duyurulması sayesinde düştüğünü söyledi.
Bağışıklık sisteminin virüsü 6 ay içinde vücuttan attığı durumu akut hepatit; vücudun virüsü ilk 6 ayda temizleyemediği durumu da kronik hepatit olarak özetlemek mümkün. İnsanlığı etkileyen en büyük hastalıklardan birinin hepatit B olduğunu söyleyen Dr. Gürsoy, her yıl hepatit B yüzünden 500 bin ile 700 bir arası insanın yaşamını yitirdiğini kaydetti.
Gürsoy, “İstatistikler, hepatit B virüsünün HIV‘den yaklaşık 50-100 kat daha bulaşıcı olduğunu ortaya koyuyor” dedi. Hepatit B virüsünün insanlara kan, salya, meni ve vajinal sıvı gibi vücut sıvılarıyla bulaşabildiğini söyleyen Dr. Gürsoy, “Nezleyi andıran, yorgunluk, bulantı, sarılık, mide ağrısı, koyu renk idrar gibi şikayetlerin görüldüğü durumlarda aklınızda soru işareti oluşsun” önerisinde bulundu. (Posta)