Sağlıkta Devrim Niteliğine Uygulama

Sağlıkta geliştirdiği Teletıp sistemiyle hastaların tahlilleri taşıma zorunluluğunu kaldıran Dr. Şuayip Birinci’nin yeni projesiyle tüm hastaneler sosyal medya portalı gibi bir platformda toplanıyor.

Sağlıkta devrim niteliğindeki Teletıp sistemini Kamu Hastaneleri Birliği İstanbul Anadolu Kuzey Bölgesi hastanelerinde hayata geçiren Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci’nin projesi sınırlarını genişletiyor. Sağlık Bakanlığı, hastaların MR, röntgen, tahlil sonuçlarını taşıma zorunluluğunu kaldıran projeyi ülke geneline yaymayı planlıyor. Doktorun eski tetkikleri her yerden görebilmesini ve böylece gereksiz yere tahliller yapılması önleyen projenin fikir babası Dr. Şuayip Birinci, yeni bir proje daha geliştirdi. Karar Destek Sistemi (KDS) sayesinde tabletle tüm hastanelerin her bilgisine ulaşılacak. Hangi hastaneye kaç hasta hangi şikayetle geliyor, hasta otoparkı ne kadar süreyle kullanıyor gibi soruların yanıtı görülebilecek. Böylece hastaneler ihtiyaçlara göre yeniden şekillendirilecek.

Sistem Google gibi çalışıyor

İki sistem hakkında STAR’a konuşan Dr. Birinci, Teletıp sisteminin görüntüleme yöntemlerine hastanın ya da doktorunun her yerden ulaşabilmesi esasına dayandığını anlatıyor: “Sistemi Google mantığıyla kurduk. Datalar her hastanenin kendi havuzunda duruyor ancak bunlara uzaktan erişmek mümkün oluyor. Dolayısıyla bu verileri depolamak, bağlantı masrafları gibi milyon euro’luk maliyetlerden de kurtulduk. Bu, aynı zamanda Hakkari’de görevli hekimin istediği hocadan konsültasyon alabilmesi anlamına da geliyor” dedi.

Hasta kendisine hesap açacak

Tüm datalar sosyal medya portalı gibi bir platform üzerinde toplanıyor. Vatandaş, sistem üzerinde kendine bir hesap açacak. Güvenlik açısından hangi doktor hangi hastanın bilgilerine erişmiş bunların log’ları tutulacak. “Kan ve idrar tahlili gibi laboratuvar sonuçlarında bu sisteme geçilmişti, şimdi diğer görüntüleme tekniklerini de böyle yaptık” diyen Dr. Şuayip Birinci, “Hastanın verisi hastaya ait olacak. Hasta isterse başka bir hekimle paylaşabilecek” açıklamasını yaptı.

Doktoru bekleme süresi bitecek

Hastayla hekimin ilişkisini ‘bekleme süreleri’nin bozduğunu anlatan Dr. Birinci, KDS ile de bu problemleri gidermeye yönelik veriler elde ettiklerini söylüyor: “KDS, hastanın bekleme sürelerini azaltmak için hangi departmanda ne kadar vakit geçirdiğinin bilgisini sunuyor. Aksaklığın nerede olduğunu ve sebeplerini araştırıp ona göre önlem almaya çalışıyoruz. Hangi hastaneye daha çok hangi branş için başvuru yapılıyor, hatta hasta hastaneye ulaşmak için kaç saat geçirilmiş onun bile bilgisine ulaşıyor, bölge planlamalarımızı düzenliyoruz. Örneğin kalp rahatsızlıkları için ta Beykoz’dan Siyami Ersek’e gelen hasta sayısı yüksekse, Beykoz Devlet Hastanesi’nin kalp hastalıkları birimini ihtiyaca cevap verecek şekilde organize etmeye çalışıyoruz. Hastanelerimizde ücretsiz otopark imkanı yaratmaya çalışıyoruz. Bunun için hastanın hastanede ne kadar süreyle kaldığını hesaplamaya çalışıyoruz. Verilerle parkta ücretsiz saat aralığını belirliyoruz.” Kaynak: Star / Özlem Yurtçu Karabulut

 

İLGİLİ YAZILAR

10,259BeğenenlerBeğen
11,061TakipçilerTakip Et
8,931TakipçilerTakip Et

TUS’da Başarının Yol Haritası

Hayatta attığın her adım sana özel olmalı Sen gülmelisin hayatına Sen tutmalısın yüreğinde geleceğini Hüzün de neymiş , ne işe yarar ki? Ben yapamam diyerek, ne kadar adım...