Hayatta attığın her adım sana özel olmalı
Sen gülmelisin hayatına
Sen tutmalısın yüreğinde geleceğini
Hüzün de neymiş , ne işe yarar ki?
Ben yapamam diyerek, ne kadar adım atabilirsin ki?
Hayatta attığın her adım mutluluk için olmalı
Kendini göstermelisin hayatına
Sen tutmalısın yüreğinde güneşi
Güneş olmalısın, ısıtmalısın geleceğini
Haritanı belirlemeli, gülümseyerek çıkmalısın gelecek yoluna…
Sevgili meslektaşlarım,
Bu TUS yoluna yeni adım atarken, bu sınava daha önce girenlerden şöyle bir tavsiye alırsınız:
‘ Sistemli ve programlı çalışmalısın’
Evet tavsiye alırsınız ama nasıl bir sistemdir bu? Nasıl bir programdır?
TUS çalışma danışmanlığı konusunda 15. yılıma girdim ve bu 15 yıl boyunca birçok kişiye özel çalışma programları hazırladım. Bu köşe yazısında bir çalışma programı nasıl hazırlanması, nelere dikkat edilmesi gerektiğinden bahsedeceğim…
Öncelikle çalışma programlarında yapılan birkaç hataya beraber bakalım:
1) Çalışmanın dakika dakika planlanması
Çalışma planlanmalarının dakika dakika yapılması bir hatadır, yani ‘ 20 Ekim de saat 16 da Farmakoloji bitecek’ veya ‘6 günde Farmakoloji, 8 günde Dahiliye mutlaka bitecek’ şeklinde yaklaşım hatadır.
Bizler bu sınava hazırlanıyoruz ve bu hazırlık içerisinde bir yaşam içerisindeyiz. Bu yaşam içerisinde bir takım çevresel etkenlerden dolayı çalışamalarımıza yeri geliyor az da olsa ara veriyoruz. İşte dakikası dakikasına, kesin çizgilerle yapılan programlarda öyle ara vermeler olduğu zaman program başarısız olur. Kesin hükümlerin olduğu programda ara vermeler, programın devamını mümkün kılmaz, program dönem ortasında veya başlangıçta hemen sonlanır. Yapılan programın bu şekilde sonlanması da sizin kazanma azminizi kırmaktadır.
2) Önce temel, daha sonra klinik veya önce klinik, daha sonra temel derslerin çalışılması
Temel bilimler dersleriyle klinik bilimler derslerini ayırma gibi bir yaklaşımla da karşılaşmaktayız. Çok ciddi bir hata değil ama birçok kişide gördüğüm kadarıyla başarı oranını azaltmakta ve kişiyi yarışta geriye düşürmektedir.
Örneğin, temel bilimleri çalışıyorsunuz. Temel bilimler sonrasında da klinik bilimleri çalışmayı düşünüyorsunuz. Bunu yaparak şu olumsuz sonuçlarla karşılaşıyorsunuz:
a) Sürekli temel bilim çalışarak TUS na hazırlanmaktan bunalma
b) Temel branşlarla klinik branşlar arasında bağlantı kuramama
c) Deneme sınavlarında istenilenlerin yapılamaması ( temel çalışırken klinik branşları yapamama, klinik çalışırken temel bilimleri unutma)
3) Çalışma programlarının kişiye uygun yapılmaması
TUS yoluna girdiğimizde yapılan bir hata da başkalarına göre çalışma ve onlara göre plan kurmadır. Daha önceki sınavlarda yüksek net yapan kişilere bakarız ve onlardan bir tanesini örnek alarak yola çıkarız. Deriz ki ‘o bu programla çalıştı 69 puan aldı, o zaman bende böyle çalışayım’ Bu yaklaşım hatalıdır. Tabiî ki bu sınavda başarılı olanları örnek almalı, onların çalışma planlarını değerlendirmelisiniz. Kendi hayatınıza, kişiliğinize ve çalışma stilinize uygunluğunu değerlendirmeden o çalışma planını hayatınıza monte ederseniz başarısızlık oranını artırmış olursunuz.
4) Bir dönem içinde sık sık plan değiştirme
Dönem başında bir program yapıyorsunuz, daha sonra etraftan daha farklı öneriler duyduğunuzda çalışma sisteminde ciddi değişikliklere gidiyorsunuz. Bu da yapılan hatalardandır. Ufak şekillendirmeler yapılabilir ama baştan aşağı çalışma planını değiştirmemelisiniz. Bu sebeple yola çıkmadan önce iyi düşünülmüş yol haritası çizilmelidir.
Yapılan hatalardan bir kaçına değindik, şimdi gelin çalışma planını nasıl hazırlamanız gerektiğinden bahsedelim:
• Çalışma programları kişiye özgü olmalıdır. Mutlaka örnek alınan çalışma programları kişisel özelliklerle şekillendirilmelidir. Sadece bir kişi örnek almayın, bu sınavda başarılı olmuş bir çok kişinin çalışmasını değerlendirin ve TUS a hazırlanma konusunda bilgi ve deneyimi olan kişilerden bilgi alın. O şekilde kendi çalışmanızı düzenleyin. İyi bir yol haritası için kişilik özelliklerin iyi bilinmesi ve ona göre adımlar atılması şarttır.
• Çalışma programınızı yaparken en önemli noktalardan biri de kaynaklarınızın seçimidir. Başarıya giden yolda yürümeye başlamadan önce mutlaka kaynaklarınızı iyi seçmelisiniz ve karar vermelisiniz. Karar vermelisiniz diyorum , çünkü dönem ortasında kaynak değiştirme gibi bir harakiri hareketini yapmamalısınız. Dönem başında kaynaklar iyi seçilmeli ve çalıştığınız kaynaklara mutlaka güvenmelisiniz. Ufak bir güvensizlik sizi başarısızlığa doğru sürükler. Kaynaklarınız daha önce bir çok kişiyi başarıya ulaştırmış, güncel bilgilerle yenilenmiş ve texbooklardan hazırlanmış olmalıdır. Çalışmaya başlamadan önce tüm tus sorularını içeren kaynakla beraber,her branş için bir konu kaynağı ve birde soru kaynağı temin etmelisiniz. Bir branş için birden fazla konu kaynağı temini gereksiz ve başarısızlığa götüren yaklaşımdır.
• Günde 12 saat çalışan birini sadece örnek alırsanız ve hayatınızda 6 saatten fazla çalışan biri değilseniz birden 12 saat çalışmaya çabalamak gereksizdir. Gün içinde maksimum verimi alabileceğiniz düzeyde ve yeterli zamanı harcayarak çalışmalısınız. Size tavsiyem tüm gün evde olanlar için minimum çalışma süresi günde 8 saat, hafta içi sağlık ocağı,hastane vs de olanlar için hafta içi minimum çalışma süresi günde 4-5 saattir. (hafta sonu yine 8 saat) Tabiî ki bu süreleri performansınızı gereksiz zorlamadan, veriminiz devam ettiği sürece artırabilirsiniz. Bu verdiğim süreler, genel ve standart yaklaşımdır. Kişinin bulunduğu koşullara göre oynamalar olabilir.
• Çalışma periyotları bir çok kişi için değişmekle beraber başarıya götüren en iyi sistem şu dur: 50 dk ders + 10 dk ara = 1 periyot. Her 3 – 4 periyot sonrasında uzun bir ara öneriyorum. (30 dk – 1 saat) Eğer siz hiç masadan kalkmadan çalışırsanız aldığınız verim düşük olmaktadır, tabiki istisnalar olabilir. Uzun yıllardır masanın başında saatlerce oturup başarıya ulaşmışsanız, bu tarzında çok büyük değişiklikler yapmamalısınız. Yalnız sıkılgan yapısı olan ve konsantrasyon problemi yaşayan kişilerin bu periyot taktiğini uygulamaları iyi olacaktır. Masanın başında 1-1,5 saati aşan periyotta çalışmaların yapılması bir süre sonra motivasyonu düşürdüğünü görmekte ve düşünmekteyim.
• Çalışma programlarında dersleri hangi sırayla çalışmalısınız? En fazla merak konusudur, sıralama nasıl olmalı? Ders sıralamasını yaparken arka arkaya sıkılacağınız branşları koymak veya aynı konuların tekrarını yapacağınız branşları arka arkaya koymak hatadır. Örneğin pediatri ile dahiliye arka arkaya olmamalıdır. Her iki branş kısmen birbirinin tekrarıdır. Bu sebeple araya en an iki branş koymalısınız. Bir diğer örnek de arka arkaya biyokimya-farmakoloji-anatomi üçlüsünün konulmasını verebilirim. Bu üç dersin arka arkaya konulması sonucu çalışma performansınız, hırsınız düşmektedir. Bu üç dersi arka arkaya konulması sadece sınava son 1 ay kala yapılmalıdır. Onun haricinde arka arkaya konulmamalıdır. Mümkün olduğunca temel bilimleri, klinik bilimler arasına serpiştirmelisiniz. Eğer temel bilimlerden başlamak istiyorsanız Patoloji veya Mikrobiyolojiyi , eğer klinik bilimlerden başlamak istiyorsanız Dahiliye veya Pediatri yi tercih etmelisiniz. Sıralamanın sonunda ise Biyokimya-Farmakoloji-Anatomi den biri veya ikisi olmalıdır. Senelerdir başarıya ulaştıran örnek branş sıralamaları:
A) Dahiliye – Fizyoloji – G.Cerrahi – Mikrobiyoloji – Patoloji – K.Doğum – Biyokimya – Pediatri – Farmakoloji – K.Stajlar – Anatomi
B) Patoloji – Dahiliye – Mikrobiyoloji – Fizyoloji – Pediatri – K.Stajlar – G.Cerrahi – Anatomi – K.Doğum – Biyokimya – Farmakoloji
• Çalışma programlarınızda her branşa ne kadar süre verilmelidir ? Bu kişinin hedeflediği sınava, bulunduğu konuma , çalışma stiline göre değişmektedir. Bu sebeple herkesin uygulaması gereken her branş için işte şu kadar saat olmalıdır şeklinde bir yaklaşım yanlıştır. Tabii ki belli standartlar vardır, fakat bu standartlar kişinin hedefine, kişinin çalışma stiline göre değişmektedir.
• Çalışma sürelerinizi ayarlarken daha önce dediğim gibi keskin çizgilerle planlama yapmayın. Ani gelişecek durumlara karşı, o günü kompanse edebileceğiniz zamanlarınız mutlaka olmalıdır. Bir çalışma periyodunda (ilk okuma, ilk tekrar vs) artı eksi 2-3 gününüz programda olmalıdır.
Bana en fazla sorulan sorulardan bir tanesi de :
‘ Dersi zamanında bitiremedik, diğer derse hemen geçelim mi yoksa bittikten sonra mı geçelim? ‘
Bu psikolojiyle çalışmaya başladığınızda programa uyamacağınız endişesini hep taşırsınız. Mutlaka her günün sonunda programın neresindesiniz diye bakmalısınız, yani çizdiğiniz yol haritasıyla o ana kadar neler yaptıklarınızı karşılaştırmalısınız. Ona göre de hızınızı ayarlamalısınız. Her gün akşam o günkü çalışmanız bittiğinde programa dönüp ne durumdasınız bir bakın, ona göre diğer günlerde çalışma hızınızı ayarlayın. Bu şekilde yaparsanız zamanı yetiştirememe durumundan uzaklaşmış olursunuz. Diyelim ki bunu yapmanıza rağmen süreyi bir iki gün aştınız. İşte bu sebeple daha önce dediğim gibi mutlaka kompanse edecek zamanlarınız olsun. Bir dersi bitirmek için verdiğiniz süre bir iki gün aşabilir, bu olabilecek bir durumdur. Ama bu durumları bir şekilde ileriki zamanlarda kompanse etmelisiniz. Bir dersi bitirdikten sonra diğerine geçilmelidir. Strese girmeden sakin…. Unutmayın ki, bu yolda sakin ve akılcı adımlar atan başarıya ulaşmaktadır.
Size ve hedeflerinize özel, iyi bir yol haritasıyla yola çıktığınızda emeklerinizin karşılığını almamak imkansızdır. Sizlere bilgim ve gördüklerim ölçüsünde bir takım aktarımlarda bulundum. Unutmayın ki, başarı isteyenindir. Eğer başarıyı istiyorsanız, öncelikle sizi başarıya götürecek planlamaları iyi yapın…
Gülümsemeleriniz her daim sevdiklerinize güneş olsun…
Sevgilerimle….
Doç. Dr. Erdinç Nayır