TUS Kampına Katılıyorum Diyenlere

Her gün bir adım daha başarıya yaklaşırken, TUS’a yaklaşırken herkes son dönemde nasıl çalışacağına az çok karar vermiştir diye düşünüyorum.

Meslektaşlarımızın bir kısmı evde kendi başlarına, bir kısmı arkadaş gruplarıyla, bir kısmı ise TUS kampı ile son dönem çalışmalarını gerçekleştirecekler. TUS kampının net bir yararı herkes tarafından bilinmekle birlikte bu yarar kişinin durum ve hedeflerine göre değişen oranlarda olmaktadır.

Daha önce kampta ders dinlemiş biri ve senelerdir kampta yer alan bir hekim olarak, bu yazımda, son dönemini TUS kampında geçirecek meslektaşlarıma ufak tavsiyelere yer vereceğim.

Sınava hazırlıkta son 23 günü TUS kampında en iyi nasıl geçirebilirsiniz, madde madde işleyelim.

TUS kampına mutlaka uzun dönemde çalıştığınız notlarınızı yanınızda götürünüz. Kampta dersleri bu notlardan takip ediniz. Son dönemde yeni bir not, sizin için zaman kaybına ve dikkat kaybına yol açacaktır. Kamp notları, genellikle uzun dönem notlarının özeti halindedir. Bu nedenle yeni bir notun altını çizme, takip etme ve okuma yerine uzun dönemde çalıştığınız notları dersler esnasında takip ve tekrar etme daha mantıklı bir adım olacaktır. Biliyoruz ki görsel hafıza çok önemlidir. Görsel hafıza açısından da bunu yapmanızı öneririm.

TUS kampında pozitif olmaya özen gösterin. Yani herhangi bir olumsuzluk gözünüze takılıyorsa bunu göz önünde tutmamalı, es geçmelisiniz. Sınava hazırlık sürecinin bu önemli döneminde mümkün olduğunda motive ve pozitif olmalısınız.

Pozitif ve motive olmanız için sizi negatif etkileyecek kişi veya durumlardan da uzak durmalısınız. Örneğin bir arkadaşınız sizi istemeden de olsa negatif etkiliyorsa uzak durmanız sizin avantajınıza olacaktır.

Kamp ortamında insanların moralini bozan bir faktör de, sınava hazırlanan bir kişinin diğer kişileri kontrol etmesidir. Kesinlikle böyle bir şey yapmayın. Ders esnasında size konuları anlatan eğitmen meslektaşınıza odaklanmalısınız. Sizinle birlikte ortak yolda yürüyen, bu sınava girecek meslektaşlarınıza kamp esnasında dikkat etmeyin. Çünkü şöyle bir durum içerisine giriliyor. ‘Vay suna bak tüm soruları çatır çatır cevaplıyor, benden iyi, ben cevaplayamıyorum, ben kötüyüm’ Senelerdir gördüğümüz bir durum, o sorulara sürekli doğru cevap verenin TUS’da istediği yeri kazanma garantisi var mı? Yok tabiki! Peki o kişinin soruları cevaplaması, senin başarın için bir anlam ifade ediyor mu? Etmiyor tabiki! Ama insan psikolojisidir, dış faktörlerden çok etkilenen bir kişi, dışarıya bu kadar dikkat ederek ben kötüyüm psikolojisine girebilir. Bu sebeple TUS kampında derse odaklanın, size sınavda başarıyı getirecek bilgiler size o an veriliyor, işte o anı kaçırmamak, maksimum bilgiye sahip olmak ve tekrar etmek için derse odaklanmalısınız. O kampa katılan bir başka kişinin ne durumda olduğu size başarıyı getirmeyecektir.

TUS kampı süresince sağlığınız da çok önemli, sizlerde bunu çok iyi biliyorsunuz. Sağlıklı bir şekilde bu süreci geçirmeli ve tamamlamalısınız. Bunun için iki şeye çok dikkat etmelisiniz. Birincisi uyku, bir diğeri de beslenmenizdir. Kişiye göre değişeceği için belli bir uyku saati vermiyorum, ama az bir uyku ile dersleri takip etmeyin. Performansınızda düşüklüğe sebep olacaktır. 3 saat uyuyup kampa gelmek, bir süre sonra motivasyonda düşüklüğe sebep olacaktır. Benim önerim 6 saattir. Dediğim gibi kişiye göre değişen bir durumdur, uykusuz kalmamaya özen gösterin. Bir diğer önemli durum da beslenmenizdir. Şehir dışından gelen, hazır yemek yeme durumunda kalan bir çok meslektaşımız özellikle bu konuya dikkat etmelidir. Temiz gıdalar almaya, çok yağlı ve sindirmesi zor gıdalarla beslenmemeye ve mümkün olduğunca güvendiğiniz yerlerde yemek yemeye özen göstermenizi tavsiye ederim. Kamp süresince en fazla karşılaşılan sağlık problemi, gastroenteritlerdir. Bu konuya dikkat etmelisiniz.

Bana en çok sorulan sorulardan biri, kampta ders bittikten sonra kamp akşamında nasıl bir çalışma uygulayalım? Arkadaşlar, kampta gün boyunca derslerde bilgileri, hızlı tekrara yönelik alacaksınız. Sabah 8.15 gibi başlayan akşamda 19.30-20.00 gibi biten bir ders maratonundan sonra akşam, aynı tempoda tekrar etmeyi kendinizden çok istemeyin. Tabiki tekrar etmenizi öneriyorum ve buna elinizden geldiği kadar zamanda ayırmalısınız, ama gün içindeki tempo gibi kendinizi zorlamayın. Ders sonrası, o günü 3 şekilde tekrar edebilirsiniz:

  1. Soru çözmek
  2. Spot bilgilere bakılması
  3. Konuyu hızlıca gözden geçirme

Bu 3 yol da yapılabilir, birbirine çok fazla üstünlükleri yoktur. Önemli olan o günü, elinizden geldiğince tekrar edebilmektir. Şunu vurgulamak istiyorum, elinizden geldiğince !!! Sizin için hangisi daha yapılabilir görünüyorsa onu uygulamanızı tavsiye ederim. Mutlaka şunu yapmalısın şeklinde bir yaptırım doğru değildir.

Daha önce soru çözümü fazla yapmamış arkadaşların akşam o gün ile ilgili soru çözmesini tavsiye ederim. Bu soruların sizi sınama değil, o günü tekrar ettirme amacı olmalıdır. Bu sebeple ya tus soruları ya da kampa özel hazırlanmış sorular çözülmelidir.

Daha önce tekrar sayısı yeterli olan, konulara biraz hakim olduğunu hisseden kişilerin spot bilgilerle tekrar etmesini öneririm. Maksat o günü şöyle hızlıca akıldan geçirmektir. Daha önce yeterli tekrar yapamayan konu açığı olan kişilerin ise o akşam, derste özellikle vurgulanan noktalara hızlıca bakmasını tavsiye ederim. Gördüğünüz gibi başarıya giden adımlar, taktikler kişiye göre değişmektedir.

Kamp günlerinizde ders dışında sizlerin rahatlaması için, bir takım aktiviteler olmaktadır. Bu aktivitelere de kendinizi bırakın, eğlenmenize bakın. Çok güzel stress atarsınız. Daha önceki kamplarda nasıl aktiviteler oldu, bunlara internet üzerinden çok rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Biliyorum, hedefiniz için emek harcıyorsunuz, yeri geliyor yorulduğunuzu hissediyorsunuz, ama yılmak yok. Sizin gibi birçok meslektaşınız emek verdi ve hedeflerine ulaştı. Senelerdir bu konuda birçok hekim arkadaşımızdan güzel geri bildirimler geldi ve ben şahsen çok mutlu oluyorum. Bir hekimin istediği bir noktaya gelmesi, adım atması benim mutluluklarımdan biridir. Sıra size geldi, sizlerde emeklerinizin karşılığını alıp istediğiniz branşlara adım atacaksınız. Bunun için biraz daha sabır gerekiyor. Birazcık daha sabredip bu dönemi atlatın ve sizde hayatlarınıza başarı anılarını yerleştirin…

Hayatının başarı dolu günleri seni bekliyor, güzel bir kampta başarı için tek yürek olmak dileğimle…

Doç.Dr.Erdinç Nayır

İLGİLİ YAZILAR

10,259BeğenenlerBeğen
11,061TakipçilerTakip Et
8,931TakipçilerTakip Et

TUS’da Başarının Yol Haritası

Hayatta attığın her adım sana özel olmalı Sen gülmelisin hayatına Sen tutmalısın yüreğinde geleceğini Hüzün de neymiş , ne işe yarar ki? Ben yapamam diyerek, ne kadar adım...