Başarılı Bir Doktor Muayenesi İçin

Bir hasta olarak doktor muayenesine gitmeden önce ve esnasında yapılması gereken davranışlar şunlardır:

  • Bir muayeneye gitmeden önce kendi kendinize teşhis koymayınız. Muayene esnasında doktora “Benim hastalığım şudur.” denmesi, doktorun da size karşı “Öyleyse bana niye geldiniz?” şeklinde bir yanıt vermesi hakkını doğurur. Ayrıca doktorlar da sizin gibi insandır, bir karar vermeden önce dışarıdan gelebilecek her türlü müdahaleden etkilenebilir ve doğru karar verme ihtimalleri azalabilir.
  • Muayeneye gitmeden önce mümkünse dişlerinizi fırçalayınız, banyo yapınız, temiz çorap ve iç çamaşırı giyiniz. Çıkartıp giymesi zor, üzerinde onlarca düğme olan giysiler giymeyiniz.
  • Doktorun sorduğu soruları anlamadıysanız, anlamadığınızı söyleyiniz, anlamadığınız bir soruya evet ya da hayır diye yanıt vermeyiniz.
  • Şikayetlerinizi iletirken sizin için en önemli olandan başlayarak iletiniz. En önemli şikayet sizi yaşamın gereklerinden (yemek yemek, tuvalete çıkmak, çalışmak vs.) alıkoyan şikayettir.
  • Şikayetlerinizi iletirken herbirini ne zamandan beri yaşadığınızı da iletiniz. Yakın zamanda ortaya çıkan şikayetlerinizi ilk önce belirtiniz. 10 yıldan bu yana saçlarınız dökülüyorsa, bunu karnınız ağrıdığı için gittiğiniz bir doktora söylemenizin bir anlamı olmayabilir.
  • Muayeneye gitmeden önce son zamanlarda yaptırdığınız tetkiklerle ilgili doküman, rapor, film vs. var ise yanınızda getiriniz. Muayene öncesi şikayetinizi anlatırken bu dokümanların yanınızda olduğunu doktora hatırlatınız ancak o istemeden masasının üzerine yaymayınız. Doktor muayenenin gidişatına göre söz konusu belgeleri inceleme ihtiyacı duyarsa sizden alacaktır.
  • Muayene odasına karı, koca, çoluk, çocuk şeklinde ailecek girmeyiniz. Bu durum sadece gereksiz kalabalığa neden olmaz aynı zamanda doktorun sorması gereken bir soruyu eşiniz yanınızda olduğu için sormasını engelleyebilir. Doktor hasta ilişkisi, karı koca ilişkisi kadar özeldir.
  • Muayene öncesi doktora kullanıyor olduğunuz herhangi bir ilaç ve kronik bir hastalığınız (şeker, romatizma vs.) varsa mutlaka söyleyiniz. İlaçların ismini telaffuz edemiyor veya unutuyorsanız mümkünse ilaçları kutularıyla birlikte muayeneye getiriniz.
  • Muayene sonrasında doktorun size verdiği ilaçların hazırlanış, kullanılış şekillerini ve ne kadar süre boyunca kullanılmaları gerektiğini kağıda yazılı olarak vermesini talep ediniz. Muayene esnasında hızla söylenen ve sizin de kafa sallayarak tamam dediğiniz cümleler, muayene odasından çıktığınızda kafanızdan uçup gidebilir.
  • Eğer bir kontrol muayenesi söz konusu ise kontrol muayenesinin tarihini bir kağıt üzerinde yazılı olarak alınız ve ajandanıza işleyiniz.
  • Doktorun ismini ve telefon numarasını içeren kartı çıkarken alınız, tedavinin gidişatıyla ilgili bir sorun oluşması durumunda kendisine ulaşma ihtiyacı duyabilirsiniz.
  • Muayene sonrası doktoru öpmeyin ve elini sıkmayınız ama muhakkak gülümseyerek teşekkür ediniz.

Teşhisin doğru konulması, muyenenin başarılı geçmesiyle doğru orantılıdır. Bir muayenenin başarılı geçmesinden sadece doktorlar değil hastalar da sorumludur. (Kaynak: Serdar Yağcı)

İLGİLİ YAZILAR

10,259BeğenenlerBeğen
11,061TakipçilerTakip Et
8,931TakipçilerTakip Et

TUS’da Başarının Yol Haritası

Hayatta attığın her adım sana özel olmalı Sen gülmelisin hayatına Sen tutmalısın yüreğinde geleceğini Hüzün de neymiş , ne işe yarar ki? Ben yapamam diyerek, ne kadar adım...