Yaşlılarda görülen demans hastalığının göz ardı edildiği, ancak 2050 yılında bu hastalığa yakalanma sıklığının 3 kat artacağı belirtildi.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yaptığı araştırmaya göre; dünya çapında yaklaşık 35,6 milyon kişi demans hastası. Bu sayı 2030 yılında 65,7 milyonu bulacak ve 2050 yılında 115,4 milyona ulaşacak. Düşük ve orta gelirli ülkelerin yüzde 58’inde demans hastalığına yakalanma olasılığı daha sık görülüyor. Bu oranın 2050 yılında yüzde 70’e ulaşması bekleniyor. Dünyada bu hastalık için bir yılda en fazla para harcayan ülkeler arasında 640 milyon dolarla ABD ilk sırada yer alıyor. WHO’nun raporuna göre; demans, halk sağlığı açısından öncelikli sırada yer alıyor. Raporda, dünya çapında 8 ülkede bu hastalıkla ilgili ulusal programların düzenlendiği, ancak bu sayının yetersiz olduğu belirtildi.
Uluslararası Alzheimer Hastalığı Birliği (ADI) ve WHO’nun ortaklaşa sürdürdüğü çalışma ile demans hastalığının iyileştirilmesi için erken tanı programları öneriliyor. Toplum bilincini arttırmak ve bakıcılara daha iyi bakım yapabilmeleri için destek sağlanması da amaçlanıyor.
Çev.: Elif AKKAN/İÜHA