Hemşireye Hakarete 1 Yıl Hapis

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddete mahkeme ‘dur’ dedi. İstanbul Gaziosmanpaşa 5. Sulh Mahkemesi’nde görülen davada Arnavutköy Devlet Hastanesi Acil Servisi’nde görev yapan hemşire T.Ç.’ye küfürlü hakarette bulunan Ahmet K., hakim karşısına çıktı. Mahkeme, hemşirenin şikâyetini geri çekmesine rağmen sanığa 1 yıl hapis cezası verdi.

İstanbul Arnavutköy Devlet Hastanesi Acil Servisi’nde görev yapan hemşire T.Ç. (24), geçtiğimiz yıl haziran ayında Ahmet K. tarafından ‘küfürlü hakarete’ maruz kaldı. Hemşire T.Ç., saldırgandan şikâyetçi olunca olay yargıya taşındı.

İstanbul Gaziosmanpaşa 5. Sulh Mahkemesi’nde görülen dava nihayet sonuçlandı. Zanlı Ahmet K., duruşmadaki savunmasında, “Olay sırasında çocuğum morarınca ne dediğimi bilmiyorum. Paniğe kapıldım. Panikle o sözleri söylemiş olabilirim. Ancak suç kastım yoktur; pişmanım.” ifadelerini kullandı. Davalı hemşire T.Ç. ise emniyetteki beyanında söylediği gibi küfürlü hakarete maruz kaldığını kaydederek, “Sanık pişmanlığını dile getirdi. Benden duruşmadan önce özür dilediğinden şu anda şikâyetimi geri alıyorum.” diye konuştu. Bu ifadelere rağmen mahkeme heyeti sanık hakkında, ‘kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret’ suçundan 1 yıl hapis kararı verdi. Mahkeme 1/6 oranında iyi hal indirimi yaparak cezayı 10 aya indirdi. Sanığın 5 yıl boyunca denetim süresine tabi tutulmasına karar verildi.

Doktor ve hemşirelerin yüzde 64’ü en az bir kere şiddet görüyor

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) verilerine göre Türkiye’de sağlık çalışanlarının yüzde 64’ü meslek yaşamlarında en az bir kez şiddetle karşılaşıyor. Doktora şiddet uygulayanların yüzde 86’sı hasta ve hasta yakınından oluşurken, olayların yüzde 62’si acil servislerde gerçekleşiyor. Şiddete erkek hekimlerden çok kadın hekimler maruz kalıyor. TTB, bu vahim tablo üzerine 2008 yılında sağlık personeline yöneltilen şiddetin suç sayılması gerektiğini belirterek, Türk Ceza Kanunu’na eklenmesi istemiyle madde önerisi hazırlamış, TBMM’ye ve Sağlık Bakanlığı’na iletmişti.

Sağlık çalışanlarına yönelik bazı şiddet olayları

Şubat 2012: Malatya’da 6 aylık bebeğe karma aşı yapmak için evine giden bayan doktor ile hemşire, alkollü babanın satırlı saldırısına uğradı. Saldırıdan yara almadan kaçarak kurtulan doktor davacı oldu.

Ekim 2011: Adana’daki Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Servisi’nde görevli Dr. Perihan Yasemen Canöz ve diğer sağlık çalışanları hasta yakınları tarafından döner bıçağı ile saldırıya uğradı.

Haziran 2011: Esenyurt Devlet Hastanesi’nde görev yapan Başhekim Yardımcısı Dr. Abdullah Gökçekesgin, acil servisteki iki hastaya önce bakılması sırasında çıkan tartışmada hasta yakınları tarafından başı yarıldı. Başına 3 dikiş atılan Gökçekesgin, beyin cerrahisinden 10 gün rapor aldı.

Kasım 2010: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Soysal, Bakırköy’deki muayenesinde hastası tarafından göğsünden bıçaklandı.

Kasım 2010: Ağrı Patnos’ta hasta yakını kadın doğum uzmanı Ç.A.’nın burnu kırıldı.

Kasım 2010: Uşak’ta görev yapan aile hekimi Arif Güvenir, rapor vermediği için 17 yaşındaki lise öğrencisi tarafından bıçaklandı.

Eylül 2010: İzmir’de doktor M.K. hasta yakını tarafından şiddete maruz kaldı ve kolu kırıldı.

Aralık 2007: Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi 3. Dâhiliye Kliniği Şefi Doç. Dr. Necati Yenice, 3 ay eşini lösemi hastalığından kaybeden Tayfun Erkenkalkan tarafından vuruldu. Yenice, beş ay komada kaldı. Sol kolu felç oldu.

Kaynak: Çağlar Avcı / Zaman Gazetesi

İLGİLİ YAZILAR

10,259BeğenenlerBeğen
11,061TakipçilerTakip Et
8,931TakipçilerTakip Et

TUS’da Başarının Yol Haritası

Hayatta attığın her adım sana özel olmalı Sen gülmelisin hayatına Sen tutmalısın yüreğinde geleceğini Hüzün de neymiş , ne işe yarar ki? Ben yapamam diyerek, ne kadar adım...