Metformin meme kanseri riskini azaltabilir mi?

Meme kanserinde tümör sayısı ve boyutu dramatik şekilde azaltıldı

Michigan Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan ve PLoS One’da yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan metformin, vücut tarafından üretilen kimyasalların meme kanseri hücrelerini artırmasını engelliyor. Çalışmadan elde edilen veriler metformin kullanımının meme kanseri gibi diyabetle ilişkili kanserlerde tümör boyutunu ve sayısını önemli oranda azalttığı gösterdi.

Güney Kore Seoul Ulusal Üniversite Tıp Fakültesi Pediatri ve İnsan Gelişimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. James Trosko ve ekibi, daha önce yapılan epidemiyolojik çalışmalardan, tip 2 diyabet tedavisinde uzun süre kullanılan metforminin, meme kanseri gibi, diyabet ile ilişkili kanser riskini azalttığına ilişkin biyolojik kanıtlar elde etti. Prof. Dr. Trosko, çalışmadan elde edilen verileri şu şekilde değerlendirdi: “Tip 2 diyabet hastalarının meme, karaciğer ve pankreas kanseri gibi birçok diyabet ile ilişkili kanser açısından yüksek risk taşıdığı bilinen bir gerçektir. Yapılan çalışmalarda metforminin bu kanserlerin riskini düşürdüğü gösterilmiş; fakat bugüne kadar bunu nasıl yaptığını açıklamaya yönelik bir kanıt bulunamamıştı.”

Prof. Dr. Trosko ve ekibi, kanserlerin erişkin insan kök hücreleri kaynaklı olabileceği ve meme kanseri hücrelerinin büyümesine yol açan birçok doğal ve insan vücudunun yaptığı kimyasal olduğu düşüncesinden yola çıktı. Çalışma kapsamında araştırmacılar, kültür kaplarında belirli bir kök hücre genini (Oct4A) aktive eden minyatür insan meme tümörleri veya mamosfer yetiştirdi. Yetiştirilen mamosferler, büyüme faktörü ve meme tümörünün gelişmesini sağladığı bilinen östrojene ve endokrin sistemi bozarak tümörlerin büyümesine yol açan, vücudun ürettiği kimyasallara maruz bırakıldı.

Çalışma sonunda östrojen ve mamosferlerin ürettiği diğer kimyasalların tümörün sayısını ve ebadını büyüttüğü gözlemlendi. Ancak, metformin ilavesi yapıldığında mamosferlerin sayısı ve ebadı önemli düzeyde azaldı. Kimyasallar tümörün büyümesini farklı şekillerde hızlandırırken, metformin uyarılmış tümör büyümesini baskıladı.

Araştırmacılar, metforminin meme kanseri hücrelerinin büyümesini nasıl azalttığını anlamak için başka çalışmalara ihtiyaç olduğunu, ancak bu çalışmanın da, metforminin koruyucu bir ilaç olup olmadığını ve endikasyonu olmayan kanser hastalarında kullanılıp kullanılamayacağını öğrenme ihtiyacını ortaya çıkardığını bildirdi. Çalışmanın sonuç bölümünde şu görüşe yer verildi: “Metforminin kanser hücrelerini nasıl azalttığını bilmemekle birlikte, östrojen ve endokrin sistemini olumsuz etkileyen kimyasalların mevcut kanser hücrelerini artırmasını önemli düzeyde etkilediği düşünülmektedir.”

Ayrıca, araştırmacılar metforminin tip 2 diyabette pankreas ve karaciğer kanseri riskini azaltıp azaltmadığını öğrenmek için, bir sonraki çalışmanın insan kültürleri kullanılarak yapılması gerektiğini belirtti.

KAYNAK: Metformin Represses Self-Renewal of the Human Breast Carcinoma Stem Cells via Inhibition of Estrogen Receptor-Mediated OCT4 Expression. Ji-Won Jung, Sang-Bum Park, Soo-Jin Lee, Min-Soo Seo, James E. Trosko, Kyung-Sun Kang. PLoS ONE, 2011; 6 (11): e28068 DOI: 10.1371/journal.pone.0028068

Kaynak: Medikalakademi

İLGİLİ YAZILAR

10,259BeğenenlerBeğen
11,061TakipçilerTakip Et
8,931TakipçilerTakip Et

TUS’da Başarının Yol Haritası

Hayatta attığın her adım sana özel olmalı Sen gülmelisin hayatına Sen tutmalısın yüreğinde geleceğini Hüzün de neymiş , ne işe yarar ki? Ben yapamam diyerek, ne kadar adım...