Şiddet Uygulayanın Sağlık Güvencesi Olmamalı

Ey halkım ne oluyor bize, neden bu şiddet olayları…

Bize diyorum çünkü biz sağlık çalışanlarıyla sizler arasında bir fark yok. Ailesinde hemşire olan, doktor olan birçok kişi var.

Biz hekimler uzaydan gelen yaratıklar değiliz. Sizlerin sağlığı için eğitim almış, sadece bir meslek için değil, hayat tarzı için yemin etmiş kişileriz.

Hekimlere şiddet olaylarıyla alakalı daha önceki yazılarımdan sonra birçok mail aldım, sosyal medyada yazılanları takip ettim.

Maillerin büyük bir çoğunluğu şiddeti kınayan tarzdaydı. Ama bazı mailler de şiddetin arkasına saklanmış doktorları şikayet eder tarzdaydı.

Bırakın doktor olmasını bir kenara, bir can hayatını kaybetmiş ve biz bu can kaybına tepki verdik, vermeye de devam ediyoruz. Başka canlar kaybolmasın, başka canlar mesleğini bırakmasın, başka canlar size en iyi şekilde sağlık hizmeti versin diye…

Sosyal medyada olsun, bazı maillerde olsun doktorlarda hak ediyor tarzında yazılar mevcut. Canım halkım, canım hastalarım, ne dediğinizin farkında mısınız? Hak edene şiddet diyorsunuz. Hangi yüzyılda yaşıyoruz?

Diyelim ki eşiniz, kardeşiniz bankada çalışan bir memur. Eminim ki herkes bir şekilde bankada sinirlendiği zamanlar olmuştur. O sizin kardeşiniz, eşiniz olan banka çalışanı, bir müşterisine hoş olmayan bir davranışta bulunduğunda o müşteri, onu bankanın ortasında dövmesi veya öldürmesi mi lazım? Bu durum hoşunuza gider mi?

Bir müşteri tarafından sizin kardeşiniz bankada öldürülse, dövülse tepki vermez misiniz? Şunu dermişiniz hiç, hak etmiştir ki öldürüldü !!!

Geçen gün bir öğretmen arkadaşımızı bıçakladılar. Haberlerde okumuşsunuzdur. Ailenizde büyük olasılıkla bir öğretmen vardır. Oğluna düşük not verdi diye veya sınıf içerisinde uygunsuz bir hareketi için azarladı diye bir baba, o öğretmeni bıçaklasa, öldürse, nasıl olur? O öğretmen sizin ailenizden biri olduğunu düşünün, tepkisiz mi kalırsınız?

Bizde işte bu şiddet olaylarına tepki veriyoruz, sizde bu şiddete tepkisiz kalırsanız, o şiddete sizlerde maruz kalabilirsiniz. Hastanede, bankada, okulda, sokakta vs…

Bazı kişiler doktor şiddet görür tabiki diyor. Yani şiddeti normal karşılıyor. Sebebi de doktorlar hastalarıyla yeterli ilgilenmiyormuş, hastalarına para gözüyle bakıyormuş, hastaneler ticarethaneye dönüşmüş, doktorlar bıçak parası istiyormuş vs.

Biz bu şiddet olaylarına tepki verirken mesleğin getirmiş olduğu etik değerleri hiçe sayan hekimleri korumuyoruz. Eğer mesleğine yakışmayacak tarzda davranan, çalışan bir hekim varsa o hekimi hukuk çerçevesinde şikayet edebilirsiniz. Hukuka, mesleğe aykırı bir durum varsa gerekli cezayı alır. Bu tüm meslekler için geçerlidir.

Ayrıca hastanelerde uygulanan performans sistemini biraz olurda incelerseniz hastanelerin nasıl ticarileştiğini de anlarsınız. Bu sistemi uygulayan kişiler de doktorlar değildir.

Ey sevgili halkım, hastanede, okulda, bankada nerde olursan ol, hak aramak yumrukla veya döner bıçaklarıyla olmamalı.

Şiddetin her türlüsüne karşı çıkmalıyız.

Peki çözüm nedir?

Sağlık Bakanlığı’ndan ve milletvekillerimizden bu konuda ciddi adımlar bekliyoruz. Şiddet olduktan sonra yapılacaklar tabiki önemli, ama öncelikle şiddetin olmaması için çalışmalar yapılmalıdır.

Daha önce hastanelere, şiddete sıfır tolerans diye afişler asıldı. Sizce bu çözüm mü? Tabiki değil!!! Şiddet uygulama yanlısı olan, sinirlenmiş bir kişi o panoda asılı afişi görünce yumruğunu indirir mi? Hastane içinde veya dışında döner bıçağını, ekmek bıçağını bırakır mı? O afişleri görüp…

Ayrıca sadece hastanelere girişte X-ray cihazları konulması bir çözüm mü? Tabiki değil. Hastane dışında çok rahatlıkla saldırı olabilir veya hastane içinde sağlık çalışanlarına yumrukla şiddet uygulayabilir.

Mutlaka ciddi yaptırımlar uygulanmalıdır. Her ne sebeple, hangi alanda olursa olsun şiddet uygulayan kişiye ciddi ceza yaptırımları uygulanmalıdır.

Örneğin kapalı alanlarda sigara içilmesi yasaklandı ve bu yasak sebebiyle hakikaten sigara içiminde azalma oldu. Peki bu azalma sırf panolara asılan afişlerle veya reklamlarla mı oldu, hayır. Para cezası sebebiyle bu azalma gerçekleşti.

Bazı ülkelerde sağlık çalışanlarına şiddet uygulayan kişilere ciddi yaptırımlar uygulanmaktadır. Bunlardan biri sağlık güvencesinin kesilmesidir. Hastane içinde veya dışında bir sağlık çalışanına bir hasta yakını tarafından şiddet uygulandığında sadece o sağlık çalışanı etkilenmiyor bu durumdan. O sağlık çalışanının hizmet ettiği, sağlık sigortası olan vatandaş da bu durumdan negatif etkileniyor. Bu sebeple sağlık çalışanına karşı bir şiddet gerçekleştiğinde sağlık hizmetinde aksama olacağından dolayı saldırıyı yapan kişinin sağlık sigortası kesilmelidir.

Alkollü araç kullandığınızda hem kendi hem de diğer kişilerin canını tehlikeye soktuğunuz için nasıl ehliyetiniz alınıyorsa bir sağlık çalışanına şiddet uyguladığında o saldırıyı yapan kişinin sağlık güvencesi kesilmelidir. Çünkü diğer hastaların sağlığı bundan negatif etkilenmektedir.

Bazılarınız diyebilir, sağlık çalışanı hata yaparsa ne olacak? Eğer bir sağlık çalışanının hata yaptığını, size yanlış davrandığını düşünüyorsanız daha önce de söylediğim gibi hukuk çerçevesinde gerekli şikayetlerinizi yaparsınız.

Ben ve birçok hekim meslektaşım bunun gibi ciddi yaptırımların hayata geçirilmesini bekliyor.

Çok mu şey bekliyoruz? Huzurlu ve güvenli bir ortamda mesleğimizi yapabilmek için ciddi, samimi adımlar bekliyoruz.

Saygılarımla

Uzm.Dr.Erdinç Nayır

Önceki İçerikDoktor Kurban
Sonraki İçerikSağlıkta Şiddetin Suçlusu Kim?

İLGİLİ YAZILAR

10,259BeğenenlerBeğen
11,061TakipçilerTakip Et
8,931TakipçilerTakip Et

TUS’da Başarının Yol Haritası

Hayatta attığın her adım sana özel olmalı Sen gülmelisin hayatına Sen tutmalısın yüreğinde geleceğini Hüzün de neymiş , ne işe yarar ki? Ben yapamam diyerek, ne kadar adım...