asd

1 Temmuz’dan İtibaren Bu İlaçları Eczaneden Alamayacaksınız

Kanser ilaçlarının eczanelerde satışına yasak geliyor. Bu uygulama 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kanser ilaçlarının eczanelerde satışına yasak getiren ve 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak uygulamayla ilgili olarak, “Bir kanser hastası tedavisini hastanede gördüğüne göre ilacını da hastaneden temin etmek işin pratiği açısından doğru olandır. Şu an da yaptığımız planlamada bu konuda bir sıkıntı çekmeyeceğimiz kanaatindeyim. Ancak gündelik uygulamalarda ufak tefek aksamalar her halükarda olabilir. Böyle bir durumda dinamik yönetimler gerekli müdahaleyi yapar” dedi.

Evet yeni bir uygulama daha hayatımıza giriyor.

Bu planlanan uygulamanın olumlu ve olumsuz yönleri mevcut.

Bir onkolog olarak hastalarımın kanser ilaçlarına en hızlı şekilde ulaşması tabi ki beni mutlu etmektedir. Vereceğim kürün ilaçlarını hastaların temin edememesi veya geç temin etmesinden dolayı tedavilerimiz ciddi anlamda aksamaktadır.

Hastaların ilaçlara hızlı ulaşması, hastaneye geldiğinde ilaç temin derdinde olmadan direk kemoterapi ilaçlarını alması olumlu bir düşüncedir.

Gelelim olumsuz durumlara…

Kemoterapide kullandığımız trastuzumab, bevacizumab, setuksimab gibi hedefe yönelik ilaçlar diğer klasik kemoterapi ilaçlarına göre daha pahalı ilaçlardır. Her hastane bu ilaçları temin edebilecek mi? Bu ciddi bir sorundur. Kolon kanseri için örneğin bir kemoterapi şemasında 4 ilaç veriyoruz, bu ilaçlardan biri, örneğin setuximab, dışardan hasta temin ettiğinde bu uygulamanın nerede kaldı faydası. Hasta yine dışardan ilaç temin edecektir.

Biz onkologların en önemli sorunlarından biri de Türk Eczacılar Birliği (TEB) tarafından hastalara sağlanan ilaçların temininde yaşanan sorunlardır. Çok basit hatalar, ertelemeler hastalarımızın tedavilerinde ciddi aksamalara sebep olmaktadır. Bu aksamalardan dolayı birçok hastamın tedavisi olumsuz etkilenmiştir. Bu konuda bir çalışma var mı?

İlaçların hastaneden sağlanması için ihaleler yapılacak ve bu ihalelerde en düşük rakamı veren ilaçlar hastaneye alınacaktır. Bu ilaçların kalitesi ve etkinliğinde sıkıntılar yaşayacağımız aşikardır.

Bir diğer olumsuz etkilenecek noktalar ise sağlık sektörünün önemli dinamikleri olan eczaneler ve ilaç firmalarıdır. Eczanelerin gelirlerinde azalma doğal olarak görülecektir. Ayrıca ilaç firmalarında çalışan ilaç tanıtımı yapan mümessiller de bu durumdan doğal olarak olumsuz etkilenecektir.

Biz onkologların ve kanser hastalarının en önemli sıkıntılarından biri ilaç temini, fakat daha hizmeti olumsuz etkileyen daha çok sıkıntılarımız var. Çözmek isterseniz bizler her zaman anlatmaya hazırız.

Saygılarımla

Uzm.Dr.Erdinç Nayır

İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı

Twitter adresim: https://twitter.com/Dr_Erdinc

İLGİLİ YAZILAR

10,259BeğenenlerBeğen
11,061TakipçilerTakip Et
8,931TakipçilerTakip Et

TUS’da Başarının Yol Haritası

Hayatta attığın her adım sana özel olmalı Sen gülmelisin hayatına Sen tutmalısın yüreğinde geleceğini Hüzün de neymiş , ne işe yarar ki? Ben yapamam diyerek, ne kadar adım...