Alsancak Devlet Hastanesi’nde bir hafta arayla önce bir psikiyatri uzmanına sözlü, ardından acil serviste bir hemşireye hasta yakınları tarafından fiziki saldırıda bulunulması sağlık çalışanlarını yine sokağa döktü.
İzmir’de Alsancak Devlet Hastanesi’nde bir hafta arayla önce bir psikiyatri uzmanına sözlü, ardından acil serviste bir hemşireye hasta yakınları tarafından tekme tokatlı saldırıda bulunulması sağlık çalışanlarını yine sokağa döktü. Hastane acil servisi önünde yapılan protesto eyleminde Dr. Ali Gül, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’a, “Bir kez olsun yanımıza geliniz, şiddeti kınayınız. Siz aynı zamanda sağlık çalışanlarının da bakanısınız” diye seslendi.
İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi, Genel Sağlık- İş Sendikası Genel Başkanı Dr. Ali Gül, CHP İzmir milletvekilleri Alaattin Yüksel, Musa Çam ve Mustafa Moroğlu ile Türk Hemşireler Derneği, Herkes İçin Acil Sağlık Derneği’nin da destek verdiği protestoda sağlık çalışanlarının sık sık bu tür şiddete maruz kaldığını hatırlattı. Bu şiddet olaylarının mesleklerine ve geleceklerine olan güveni sarstığını belirten Dr. Gül, “Şiddetle kınıyoruz” diyerek şunları söyledi:
“Sağlık Baknalığı, ‘Sağlıkçıya şiddete sıfır tolerans’ kampanyası başlatarak, şiddetin önlenmesine yönelik yasal düzenleme yapılacağını ilan ettiğinde biraz olsun umutlanmak istemiştik. Ancak şu gerçek ki, şeddetin nedenlerinin başında ‘Sağlıkta dönüşüm programı’ geliyor. Sağlığın parayla alınır satılır bir metaya dönüştürülmüş olması, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin başlıca nedenidir. Uygulanan sağlık politikaları sağlık tüketimini artırmış, ancak sağlık sorunlarının çözümüne katkı koymamıştır. Biriken sağlık sorunları ve artan talep, toplumda egemen kılınan şiddet ortamı ile birleştiğinde saldırı için uygun zemin oluşmuştur. Hükümet ve Bakanlık yetkililerinin, sorunların nedeni sanki sağlıkçılarmış gibi bizleri hedef göstermesi saldırılara açık davetiye çıkartmıştır. ‘Elleri cebinizde, gözleri paranızda, yalnızca para düşünen insanlar’ şeklindeki suçlayıcı benzetmelerin, bizleri yönetenlerce hemen her gün seslendirildiğine üzülerek tanıklık etmekteyiz. Bunların toplamı sağlık çalışanlarına şiddet olarak geri dönmektedir. ”
‘SİZ SAĞLIK ÇALIŞANLARININ DA BAKANISINIZ’
Sağlık çalışanlarının şiddeti alkışlarla protesto ettiği eylemde Dr. Gül, şiddeti önlemenin yöneticilerin görevi olduğunu söyledi. Yöneticilerden görevlerini yerine getirmelerini, sorunların nedeni olarak kendilerinin gösterilmemesini, gerekli güvenlik önlemlerini alıp sorumluları cezalandırmalarını isteyen Dr. Gül, Bakan Akdağ’a da şöyle seslendi:
“Bir kez olsun yanımıza geliniz, şiddeti kınayınız. Siz aynı zamanda sağlık çalışanlarının da bakanısınız. Hasta hakları kadar sağlıkçıların haklarını da gözetiniz. En önemlisi sorunların temelinde yatan ‘sağlıkta dönüşüm programı’ndan vazgeçiniz. ”
Herkes İçin Acil Sağlık Derneği Başkanı Uzm. Dr. Ülkümen Rodoplu da, sağlık çalışanları olarak hastalara en iyi, kaliteli sağlık hizmetini vermek istediklerini ve bunun için çalıştıklarını söyledi. Aynı şekilde kaliteli güvenlik ve güvencenin de hakları olduğunu belirten Rodoplu şöyle konuştu:
“Şiddete eğilimli olan, görünen hastalar arasında şeker, tiroid gibi hastalığı bulunanların olabileceğini düşünüyor, görüyor ve bu konuda da eğitimlerle kendimizi yetiştirmeye çalışıyoruz. Biz şiddete yönelmenin hastalıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığının ayrımını yapmak için de uğraşıyoruz. Ama görevimizi de güven içinde yapmak istiyoruz. ”
(DHA)