Somali’ye ilk gönüllü doktor

Sağlık Bakanlığı, açlık ve sağlık sorunları nedeniyle ölümlerin yaşandığı Somali’de kuracağı hastanede gönüllü görev alacak sağlık çalışanları ararken, çağrıya İzmir’den ilk yanıt veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Oya Kokulu oldu. Dr. Kokulu, öncü ekip içinde yer alıp Somali’ye giderken, İzmir’den gönüllü sayısı 500’e ulaştı, ancak bunların arasındaki doktor sayısının azlığı dikkat çekti.

Libya’da yaşanan çatışmalarda yaralananların yanı sıra, hamile ve kanser hastalarını da İzmir’e getirerek tedavi olmalarını sağlayan Sağlık Bakanlığı, bu kez Somali için harekete geçti. Açlık ve bulaşıcı hastalıklar gibi sağlık sorunlarının yol açtığı ölümlere engel olunması için Somali’de hastane kurmaya hazırlanan Bakanlık, tüm illerden ağırlıklı olarak çocuk, kadın doğum ve enfeksiyon hastalıkları uzmanları olmak üzere hekim ve diğer sağlık çalışanlarına çağrıda bulundu. Afişlerle, yazışmalarla yapılan duyurulara İzmir’de bugüne kadar 500’e yakın gönüllü başvurusu yapıldığı belirtildi. Henüz gönüllü doktor sayısının 50’yi geçmediği belirtilirken, sayının her gün değiştiği ve yükseldiği kaydedildi.

DAHA ÖNCE SUDAN’DA GÖNÜLLÜ ÇALIŞMIŞ
Bakanlığın kurulacak hastane için oluşturduğu öncü ekipte ise İzmir’den Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve araştırma Hastanesi’nden Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Oya Kokulu’nun yer aldığı belirtildi. Dr. Kokulu’nun daha önce de Sudan’da gönüllü çalıştığını, ilk çağrı gelir gelmez Somali’ye gitme kararı verdiğini belirten Başhekim Prof. Dr. Nurettin Ünal, “Doktorumuz Somali’de kurulacak hastanenin kurucu ekibinde gitti. Daha önceden benzer bir çalışmaya gönülül katılan arkadaşımıza bu davranışından dolayı teşekkür ettik” dedi.

ÇALIŞMA SÜRESİ 1 AY
Öte yandan İzmir’den gönüllü hekim sayısının düşük kalması üzerine sayının arttırılması için duyuruların tekrarlandığı öğrenildi. Somali’de kurulacak hastanenin ofis dahil her türlü malzemesini İzmir’in karşıladığı kaydedilirken, henüz yol haritasının belli olmadığı, buna karşın başvuruların alınmaya devam edileceği bildirildi. Gönüllülerin çalışma sürelerinin bir ay olduğu, hastanenin de çok uzun süre hizmet verme hedefiyle kurulduğu ifade edilirken, bazı doktorlar “Çalışma süresi uzun. Süre 15 güne çekilse gönüllü sayısı artar” diye görüş bildirdi.

(Vatan)

İLGİLİ YAZILAR

10,259BeğenenlerBeğen
11,061TakipçilerTakip Et
8,931TakipçilerTakip Et

TUS’da Başarının Yol Haritası

Hayatta attığın her adım sana özel olmalı Sen gülmelisin hayatına Sen tutmalısın yüreğinde geleceğini Hüzün de neymiş , ne işe yarar ki? Ben yapamam diyerek, ne kadar adım...