asd

Aile Hekimliği Bilgi Sistemi ile ilgili soru önergesi

CHP Mersin Milletvekili Prof.Dr.Aytuğ Atıcı, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü’nün şifresi kullanılarak yetkisiz kişilerce “Aile Hekimliği Bilgi Sistemi”ne girilmesi ve hastalara ait “mahrem” bilgilerin ele geçirilmesi olayını bir soru önergesi ile Meclis’e taşıdı. Hastaların her türlü kimlik bilgileri ile birlikte, sadece hekimlerin bilmesi gereken “mahrem” bilgilerin ticari amaçlı olarak da kullanılabileceğine dikkat çeken Atıcı olayın bir skandal olduğunu ve sorumlular hakkında adli ve idari işlem yapılması gerektiğini belirtti.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

Saygılarımla

Prof. Dr. Aytuğ Atıcı
Mersin Milletvekili

Aile Hekimliği sistemi tüm yurda yayıldığı halde halen “pilot uygulama!” şeklinde devam etmektedir. Bu uygulamayla ilgili tüm veriler Aile Hekimliği Bilgi Sistemi (AHBS)’ye kaydedilmektedir. AHBS içerdiği veriler açısından oldukça kapsamlı olup, kişinin ve ailesinin tüm kimlik ve “mahrem” olan sağlık bilgilerini içerdiği gibi ayrıca aile hekimlerinin bir takım özlük haklarıyla ilgili bilgileri de kapsamaktadır. Bu nedenle bu sistemdeki verilerin titizlikle korunması ve saklanması gerekmektedir. Ancak; yetkisiz kişiler tarafından AHBS’ye girildiği ve burada yer alan hasta bilgilerinin silinerek havuza atıldığı ve sistemde kesin kayıtlı hasta sayılarında değişiklikler olduğu hakkında bir takım haberler basında yer almıştır. Bu durum hastalara ait mahrem bilgilerin yetkisiz ellere geçtiği şüphesiyle kamuoyunda ciddi bir endişe ve paniğe sebep olmuştur.

Kamuoyuna yansıyan bu iddialarla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı tarafından bu güne kadar ciddi bir araştırma ve inceleme yapıldığına dair doyurucu bir bilgi verilmemiştir. Bu durum Bakanlığın AHBS’deki bilgilerin korunmasına verdiği önemi gözler önüne serdiği gibi,  en mahrem hasta bilgilerinin ikinci ve üçüncü şahısların eline geçmesine de seyirci kaldığını göstermektedir. Bu bağlamda;

  1. Aile Hekimliği Bilgi Sistemi (AHBS)’ye yetkisiz kişilerce Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom’un şifresiyle girildiği iddiası doğrumudur? Doğru ise söz konusu Genel Müdür ve diğer sorumlular hakkında adli/idari bir işlem başlatılmış mıdır?
  2. Kaç hastanın, hangi bilgileri yetkisiz kişilerin eline geçmiştir?  Bu verilerin kopyalanıp, kopyalanmadığı, ne maksatla yapıldığı ve kimlerin zarar gördüğü tespit edilmiş midir?
  3. Bu sisteme giren ve hastaların bilgilerini çalan kişilerin bu hırsızlığı bir firma adına ve ticari amaçla yaptığı ayrıca bir AHBS yazılım firmasının bir ilaç şirketiyle ilişkisi olduğu iddiası doğrumudur? Bu bilgileri ele geçiren kişi/firmalar kimlerdir?
  4. 1 Ağustos 2011 tarihinde yürürlüğe giren bir genelge ile AHBS yazılım firmaları ile gizlilik sözleşmesi yapılması zorunluluğu getirilmiştir. Bu tarihten önce yapılan sözleşmelerde gizlilik sözleşmesi neden istenmemiştir?
  5. Aile Hekimleri, Yönetmelik gereği bu verilerinin saklanması ve korunmasıyla sorumludurlar, üst düzey yöneticilerin şifresiyle yetkisiz kişilerce bu sisteme girilmesinin mümkün olabildiği bir ortamda hekimlerin sorumluğu olacakmıdır?
  6. Tüm bu olumsuzluklara rağmen birinci basamak sağlık hizmetlerini ticarileştiren “Aile Hekimliği” uygulamasına devam edilecek midir?

İLGİLİ YAZILAR

10,259BeğenenlerBeğen
11,061TakipçilerTakip Et
8,931TakipçilerTakip Et

TUS’da Başarının Yol Haritası

Hayatta attığın her adım sana özel olmalı Sen gülmelisin hayatına Sen tutmalısın yüreğinde geleceğini Hüzün de neymiş , ne işe yarar ki? Ben yapamam diyerek, ne kadar adım...