Hava sıcaklığının arttığı ve günlerin uzadığı bu günlerde, tam da cildimizi nasıl koruyacağımızı hatırlatma zamanı. Bilindiği gibi, güneşten ve solaryum gibi diğer kaynaklardan yayılan ultraviyole (UV) ışınları, cilt kanserinin primer nedenidir.
Çok fazla UV maruziyeti, güneş yanıklarına, göz hasarına ve erken kırışıklığa yol açar. Ancak 30 faktör ve üzerindeki kremlerle korunmak ve olabildiğince gölgede kalmak sizi bu etkilerden korumaya yardımcı olacaktır.
4 kolay adımda, güneşin bu etkilerini azaltabiliriz. Nasıl mı ?
- Korunun: Güneşe giyinikken çıkmaya gayret edin, geniş kenarlı şapka ve güneş gözlüğü kullanın.
- Koruyucu Krem: En az 30 faktörlü güneş kremleri kullanın ve 2 saatte bir kremi yenilediğinizden emin olun. Özellikle terleme ve yüzme sonrası.
- Gölgeyi tercih edin: Özellikle saat 10:00 ile 16:00 arasında güneş UV işinlarının en etkili olduğu saatlerdir
- Bronzlaşmaktan ve solaryumdan uzak durun: Her ikisi uzun dönemde çok ciddi cilt hasarı yapmakta ve cilt kanserine katkıda bulunmaktadır.
Yılın her günü, güneş kremi kullanılmalıdır ancak yaz aylarında bu önem daha da artmaktadır. Günler uzamakta, güneş ışınları daha güçlü olmakta ve dışarıda vakit geçirme süresi uzamaktadır. Bu yüzden cildinizi korumalı ve koruyucu kremler de kullanmalısınız. Güneş kremi almadan önce mutlaka etiketini dikkatli okumanız gerekmektedir. ABD Gıda ve İlaç Düzenleme İdaresi (FDA), 2012 yılında yürürlüğe soktuğu düzenlemeyle, güneş kremi etiketlerinin geçerli kılavuzlara uygun olmasını zorunlu hale getirdi. Bu yazımız, gerekli terminolojiyi anlamanızda size yardımcı olacaktır.
- Geniş koruma spektrumlu güneş kremleri seçiniz: Bu spektrumdaki kremler sizi güneşin UVA ve UVB ışınlarından koruyacaktır. Bütün güneş kremleri sizi UVB ışınlarından korur, bu ışınlar da zaten güneş yanıklarının temel sebebidir. Fakat UVA ışınları, cilt kanserine ve erken yaşlanmaya katkıda bulunmaktadır. Geniş spektrumlu olmayan kremler, sizi güneş yanıklarından korur ancak cilt kanseri ve cilt yaşlanması için herhangi bir koruma teşkil etmez.
- Güneş kreminizin 30 faktör (sun protection factor – SPF) veya üzerinde olduğuna emin olun: SPF numaraları güneşin UV ışınlarından korunmanın derecesini gösterir. Daha yüksek SPF değerleri daha güçlü korunma anlamına gelir. Ancak çok yüksek SPF içerenlerin koruyuculuk derecesi o kadar yükselmemektedir. Örneğin; 15 faktör içeren kremler UVB ışınlarının %93 ünden korumaktadır. 30 faktör olduğunda bu oran %97 olmakta, 50 faktör olduğunda %98 ve 100 faktöre çıkıldığında bu oran %99 olmaktadır. Unutulmamalıdır ki, Hiçbir güneş kremi sizi tamamiyle korumaz. FDA ise, 15 in altında koruma faktörü içeren kremlerin, sadece güneş yanıklarını önlediği ancak cilt kanseri ve erken cilt yaşlanmasını önlemediğini belirtti.
- Suya dirençli olmak, suyu geçirmez anlamına gelmez: Su geçirmez ya da ter geçirmez güneş kremi yoktur. Eğer bir ürünün etiketinde su geçirmez ibaresiyle karşılaştıysanız, bu onun yüzerken ya da terlerken 40 ila 80 dakika arasında bir koruma sağladığını gösterir. En iyi sonuçlar için, güneş kreminizi yüzme ya da terleme sonrası 2 saatte bir cildinizi kuruladıktan sonra yenileyiniz.
Güvenli ve keyifli tatiller.
Dr. Sercan YILMAZ
Radyasyon Onkolojisi Uzmanı
(Kaynak: Radyoterapi.net)