asd

İmmüno – Onkoloji Nedir?

İmmuno bağışıklık sistemini ifade eder, onkoloji kanser demektir, İmmunoonkoloji vücudun kendi bağışıklık sistemini aktive ederek kanser hücrelerini yok etmesini sağlayan tedavi yöntemleridir.   Bağışıklık sistemi, vücudun doğal savunma sistemidir. Bu sistem bizi enfeksiyonlardan, kanserden ve diğer hastalıklardan korumak amacıyla hücrelerden, dokulardan ve organlardan oluşmaktadır. Hücreler; nötrofil, monosit, lenfosit, dendritik hücreler, organ ve dokular ise; lenf bezleri, timus bezi, kemik iliği, dalak, lenf sistemi, barsak-solunum sistemi ve derideki lenfoid yapılar olarak sayılabilir.  Bağışıklık sistemini oluşturan bu hücre ve organlar birlikte muhteşem bir işbirliği içinde çalışmaktadırlar.

 

Vücudunuza dışarıdan yabancı bir organizma, örneğin bir mikrop, girmesi halinde, bağışıklık sistemi bunu tanır, saldırır ve bize zarar vermesini engeller. Bu olaya  “immün  (bağışıklık) yanıt” adı verilmektedir.   Kanser hücreleri, vücudun normal hücrelerinden farklı yapılara sahip olduklarından, bağışıklık sistemi kanserli hücreleri tanıyabildiği takdirde, aynı şekilde savaşır. Ancak, kanser hücreleri çoğu zaman kendilerini “normal hücreler” gibi gösterebilme özelliklerine sahiptirler ve bu nedenle bağışıklık sistemi onları tehlikeli olarak tanıyamayabilir. Buna ek olarak, tıpkı virüsler gibi, zaman içerisinde yapılarını değiştirebilme (mutasyon) özelliğine sahiptirler ve bu da bağışıklık sisteminden kaçışlarını kolaylaştırır. Ayrıca, doğal gelişen bağışıklık sistemi yanıtı, kanser hücrelerinden tamamen kurtulabilmek için yeterli olmayabilir. İşte, İmmüno-onkolojik tedaviler, bağışıklık sistemimizi aktif hale getirip, çalıştırarak, kanser hücrelerinin tanınıp, yok edilebilmesini sağlamaktadırlar.

 

İmmüno onkolojik tedavilerde vücudun kendi savunma hücrelerinden olan lenfositlerin bir alt grubu ‘T hücreleri’ kullanılır. T hücrelerinin etkinliğinin artırılmasına ‘İMMÜNO-ONKOLOJİİK’ tedavi adı verilir.

 

Notlar;

–       Bu tedaviler tümörün kendisini değil, vücudun bağışıklık sistemini hedef almaktadır.

–       Bağışıklık sisteminin kanser hücrelerini seçici bir şekilde tanımasına ve ortadan kaldırmasına yol açarlar.

–       Bağışıklık sisteminde uzun süreli bir “hafıza” oluştururlar, bu nedenle zaman içinde kanserin sürekli kontrolüne ve bu yolla da uzun süreli ve kalıcı tümör yanıtlarına ve sağkalım oluşmasına neden olurlar.

–       Konu ile ilgili European Cancer Patient Coalition (ECPC), Pembe Hanım Kanser Hastaları ve Yakınları Dayanışma Derneği katkısı ile Türkçe bir klavuz hazırlayarak kendi web sayfasında yayınlamıştır. Aşağıdaki linkten bu web sayfasına ulaşabilirsiniz;

Türkçe Kılavuz: http://www.ecpc.org/Documents/Policy&Advocacy/Immuno-Oncology/GuideToPatients/TURKISH_artwork.pdf

İLGİLİ YAZILAR

10,259BeğenenlerBeğen
11,061TakipçilerTakip Et
8,931TakipçilerTakip Et

TUS’da Başarının Yol Haritası

Hayatta attığın her adım sana özel olmalı Sen gülmelisin hayatına Sen tutmalısın yüreğinde geleceğini Hüzün de neymiş , ne işe yarar ki? Ben yapamam diyerek, ne kadar adım...