Nature Dergisi’nde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, diyet içecekleri tüketen kişilerin zamanla glukoz intoleransı geliştirmelerinin nedeni, bu içeceklerde bolca bulunan yapay tatlandırıcıların zamanla barsak bakterilerinin bileşimini değiştirmeleri olabilir.
FARE DENEYLERİ DOĞRULUYOR: YAPAY TATLANDIRICILAR GLUKOZ İNTOLERANSI NEDENİ
Yapay tatlandırıcılar ile barsak bakterileri arasındaki ilişkiyi ortaya koymak için önce bir seri fare deneyi yapıldı. Bu deneylerde bir grup fareye gazlı diyet içeceklerde ve diğer gıdalarda çok sık kullanılan yapay tatlandırıcıların katıldığı sıvılar verilirken, kontrol grubundaki farelere ise normal şekerli veya sade su verildi.
Bir hafta sonra, yapay tatlandırıcılar içirilen farelerde belirgin düzeyde glukoz intoleransı olduğu saptandı. Kontrol grubundaki şekerli su veya sade su içirilen farelerin kan şekeri düzeyleri ise normaldi. Takiben, glukoz intoleransı gelişen farelere barsak bakterilerini düzenlemek amacıyla antibiyotik verildi. Antibiyotik tedavisinden sonra bu farelerin de kan şekeri düzeyler normale dönmüştü; bu da yapay tatlandırıcılar ile barsak bakterileri arasındaki ilişkiyi açıklıyordu.
YAPAY TATLANDIRICILAR İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLI
Araştırma kapsamında yaşları 30-56 arasında değişen, 381 adet diyabetik olmayan kişi değerlendirildi. Buna göre, sık ve aşırı miktarda yapay tatlandırıcı tüketen insanların daha kilolu, bel çevrelerinin daha geniş ve açlık kan şekerlerinin daha yüksek olduğu bulundu.
Yaşları 28-36 arasında değişen, herhangi bir sağlık sorunu olmayan ve yapay tatlandırıcı kullanmayan insanlarda yapılan değerlendirmelerde bu kişilere Amerikan İlaç Dairesi’nin (FDA) yapay tatlandırıcılar için belirlediği kabul edilebilir en yüksek miktardaki sakkarinden verildi. Yedi gün sonra, bu kişilerin %57’sinde glukoz intoleransı gelişmiş ve dışkı incelemelerine göre barsak bakterilerinin bileşimleri belirgin düzeyde bozulmuştu.
Çalışmanın yürütücülerinden Dr. Eran Elinav konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında, “Barsaklarımızda her birimiz için ayrı bir bileşimde olan bakteriler, yediğimiz yemeklerin bizi nasıl etkileyeceğin belirleyen önemli bir faktördür. Yapay tatlandırıcıların sık ve aşırı kullanımı, bu bakterilerin önlemekle sorumlu olduğu pek çok hastalığın gelişmesine zemin hazırlamaktadır. Yapay tatlandırıcılar ile hazırlanan içecek ve gıdaların kullanımı daha az kalori almak amacıyla ne yazık ki günden güne artmaktadır” dedi.
Uzamış glukoz intoleransının obezite ve diaybet hastalığına zemin hazırladığı biliniyor. (Nature / İleri Sağlık)