Akciğer kanseri artık tek bir hastalık değildir. Genetik değişiklikler sayesinde farklı karakterde bir çok alt tipi karşımıza çıkmaktadır. Bu sebeple ileri evre akciğer kanseriyle karşılaştığımızda günümüzde mutlaka genetik testler yapmaktayız.
Akciğer kanseri tanısı almış hastalarda baktığımız önemli bir gen EGFR’dir. EGFR’de saptanacak bir genetik değişiklik sonucunda hastalara hedefe yönelik (akıllı ilaç) tedavileri uyguluyoruz. Akciğer kanseri tanısı olan hastalarda da %10-35 oranında EGFR mutasyonu saptanmaktadır.
EGFR mutasyonu saptadığımızda ağız yoluyla kullandığımız tirozin kinaz inhibitörü olan hedefli tedavilerimiz vardır. Bu alanda yeni bir ilaç da Amivantanab’dır. Amivantanab (Rybrevant, Janssen Biotech, Inc.), bisfesifik antikor yapısında olan ve diğer EGFR hedefli ajanlardan farklı olarak damardan uygulanan bir ilaçtır.
Amivantanab, ilk olarak Mayıs 2021’de FDA (Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi) kemoterapi sonrasında kullanımı onaylanmıştı. 1 Mart 2024’de ise FDA, EGFR ekzon 20 mutasyonu olan, ileri evre veya metastatik evrede olan küçük hücreli dışı akciğer kanserinde kemoterapi (karboplatin – pemetrexed) ile birlikte birinci basamakta Amivantanab kullanımını onayladı.
Akciğer kanseri tedavisinde genetik testlerin önemini bir kez daha gözlemlemiş olduk.
Sağlıklı günler dilerim.