asd

Kanser Hastaları Oruç Tutabilir mi?

Kanser tedavisi sürecinde gıda ve sıvı alımı önemlidir. Kemoterapi, radyoterapi, immünoterapi ve akıllı ilaç gibi aktif tedavi alan hastaların oruç tutmaları sağlıkları açısından önemli riskler oluşturmaktadır.

Uygulanan kanser tedavilerinin bulantı, kusma, halsizlik, iştahsızlık, ishal veya kabızlık gibi yan etkileri olabilir. Bu yan etkiler nedeniyle hastanın iştahı azalmaktadır. Tedavi sürecinde iştahtaki bu değişiklikten dolayı hasta yeterli kalori, protein ve sıvı alamayabilir. Aktif kanser tedavisi alırken oruç tutmak, vücut için gerekli olan kalori, protein ve sıvı alımını daha da azaltabilir ve bu durum hastayı olumsuz etkileyebilir. Ayrıca kanser tedavisi alan kişinin aldığı ilaçlar, karaciğer ve böbrekten atılmaktadır. Yeterli sıvı alınmaması durumunda ilaçların vücuttan uzaklaştırılmasında problem yaşanabilir.

Oruç tutan kişilerde beslenme ve uyku düzenindeki değişiklikler, vücudun dengesini etkileyebilir. Uyku düzeninde değişikliklerin olması, yeterli ve düzenli beslenmenin olmaması durumunda bağışıklık sistemi zayıflayabilir.

Bu sebeple aktif kanser tedavisi alan (kemoterapi, radyoterapi, damardan ve ağız yoluyla alınan akıllı ilaçlar, immünoterapi) kişilerin oruç tutmaları, kişinin bedenini, bağışıklık sistemini, tedavi sürecini olumsuz etkileyebilmektedir.

Hastalığa bağlı ciddi problemleri olan, ileri evre hastalık varlığında da hastanın oruç tutması sağlığı açısından risklidir.

Kanser tedavisini tamamlamış, genel durumu iyi, takipte olan hastalar ise kendi istekleri doğrultusunda hekimlerine de danışarak oruç tutabilirler. Meme kanseri tanısı alan, kemoterapi ve radyoterapi tedavilerini tamamlamış, sadece hormon tedavisi verilen hastalar oruç tutmak konusunda sıkça bizlere soru yöneltmektedir. Hastalığın tekrarlama riskini azaltma amaçlı hormon tedavisi alan, genel sağlık durumu iyi olan hastalar yine hekimlerine danışarak, ilaçlarını aksatmadan oruç tutabilirler. Bu hasta grubu eğer oruç tutarken zorlanıyorsa, bedeni olumsuz etkileniyorsa oruç tutmak konusunu tekrar düşünmelidir.

Her hastanın hastalığı, hastalığın evresi, tedavi şekli farklıdır. Etrafınızdaki hastalara göre değil kendi hastalığınıza göre ve hekiminizin önerisi doğrultusunda hareket etmelisiniz. Hastalığın evresi ve mevcut tedavi dikkate alınarak, size tedavi veren hekime de danışarak adım atmalısınız.

Doç.Dr.Erdinç NAYIR

İLGİLİ YAZILAR

10,259BeğenenlerBeğen
11,061TakipçilerTakip Et
8,931TakipçilerTakip Et

TUS’da Başarının Yol Haritası

Hayatta attığın her adım sana özel olmalı Sen gülmelisin hayatına Sen tutmalısın yüreğinde geleceğini Hüzün de neymiş , ne işe yarar ki? Ben yapamam diyerek, ne kadar adım...