Sağlıkta 3+1 lira dönemi

Aile hekimlerinin yazdığı reçetelerden artık 3 lira alınacak. Vatandaş, 3 kutuyu geçen her bir ilaç için ilave 1 lira ödeyecek. Reçeteye yazılan ilaç sayısı 4 ile sınırlanacak.

Hükümet, artan ilaç giderlerini frenlemek için peş peşe önlem alıyor. Önce ilaç fiyatlarında yüzde 7.5 indirime gidildi, şimdi de yasal düzenleme geliyor.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bugün görüşülecek olan yasa tasarısı ile ilaç tüketiminin azaltılması planlanıyor. Buna göre sadece devlet hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastanelerinin yazdığı reçetelerden alınan 3 liralık katkı payı aile hekimleri ve sağlık ocaklarının yazdığı reçetelerden de alınacak. Bürokratlar, reçete sayısının geçen yıla göre yüzde 13 oranında arttığını belirtirken; reçetelerin yüzde 46’sını aile hekimlerinin yazdığına dikkat çektiler. Ayrıca ilaç giderlerinin yüzde 40’ının da yine aile hekimlerinin yazdığı reçetelerden kaynaklandığını vurguladılar. Türkiye genelinde 20 bin 500 civarında aile hekimi görev yapıyor.

3 KUTUYU GEÇEN 1 LİRA DAHA ÖDEYECEK
Yeni düzenleme ile her bir reçetedeki ilaç sayısının 3 kutuyu geçmesi durumunda ilave her kutu için 1 lira daha ücret ödenecek. Böylece 4 kutu ilaç yazdıran bir vatandaş, 3 lira reçete ücretine ek olarak 1 lira ödeyecek.

4 KUTU İLE SINIRLANACAK
Tasarıya eklenmesi planlanan bir diğer düzenleme ise bir reçeteye yazılan ilaç sayısının sınırlandırılması. Buna göre bir doktor, bir reçeteye en fazla 4 ilaç yazabilecek. Daha önce uygulanan ancak Danıştay tarafından iptal edilen bu düzenlemenin ilaç israfının önlenmesinde büyük önem taşıdığı vurgulanıyor.

BÜTÇE 1.1 MİLYAR AŞILDI
İlaçta uygulanan global bütçedeki 1.1 milyar liralık aşımı karşılamak için Kasım ayında 6 bin 700 ilacın fiyatı yüzde 7.5 oranında indirilmişti. Ancak sektörün bu indirime karşı çıkması üzerine yaklaşık 350 ilaçta indirim oranı geri alınacak. İşte Sosyal Güvenlik Kurumu, hem 350 ilaçtaki indirimin geri alınması dolayısıyla ortaya çıkan açığı kapatmak hem de vatandaşın gereksiz ilaç kullanımını önlemek için ‘tüketim’ tarafında da önlemin şart olduğuna dikkat çekiyor.

Bu yılın 10 ayında yazılan toplam reçete sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13.4 oranında artarak, 221.4 milyondan 251 milyon adete ulaştı. 10 aylık dönemde ilaç harcamaları ise yüzde 5.3 artarak 11.6 milyar TL oldu.

TEDAVİ GİDERİ YÜZDE 18 ARTTI
2010 yılında kamu, özel ve üniversite hastanelerine giden sayısı 278 milyon iken; tedavi giderleri için 18.5 milyar lira harcandı. Ayaktan muayene olan hasta sayısı ise 262 milyon; tedavi giderleri de 9 milyar oldu.

2011 yılının 10 aylık döneminde sağlık ocakları ve aile hekimleri hariç, hastaneye giden kişi sayısı yüzde 15 artarken; bunların tedavi giderleri yüzde 18 artarak 18 milyara ulaştı.

TÜRK-İŞ’TEN UYGULAMAYA TEPKİ
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu, bugün komisyonda görüşülecek olan yasa tasarısına tepki gösterdi. Kumlu, aile hekimlerinin yazdıkları reçetelerden de 3 lira katılım payı alınmasının düşündürücü ve üzüntü verici olduğunu söyledi.

Kumlu; tasarıyla getirilen birleşik hizmetler üzerinden emeklilik, yaşlılık ya da malullük aylığı bağlananlar ile ölenlerin hak sahiplerine emekli ikramiyesi ödenmesine olanak sağlandığını; Van depreminde malul kalan sigortalılar ile ölen sigortalıların hak sahiplerine aylık bağlanmasının olumlu olduğu vurguladı. Ancak tasarının içine hastalara ilave yük getiren düzenlemelerin eklenmesini doğru bulmadıklarını vurguladı.

Çalışma Bakanın Emek Platformu ile mutabakata varmış olmasına karşın, yatan hastalardan da yüzde 1 oranında katılım payı alındığını anımsatan Kumlu, ” Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek Tasarıda maddenin ilgili hükmü yeniden düzenlenirken, Sayın Faruk Çelik ile vardığımız mutabakat gereği beklentilerimizin aksine yatan hastalardan yüzde 1 katılım payı alınması hükmü aynen korunmuş ve ayaktan tedavilerde yüzde 10 ve 20 oranındaki katılım payına ilave olarak ayrıca sigortalı hastalara verilecek her bir ilaç kaleminden veya kutu adetinden 3 liraya kadar katılım payı alınması ön görülmüştür. Bu uygulama ile ilaç fiyatlarına uygulanan indirim tutarı sigortalı hastalardan alınmak istenmektedir” dedi.

Çalışanların yeteri kadar genel sağlık sigortası primi ödediklerini ve katılım payı verdiklerini belirten Kumlu, “Bu yetmiyormuş gibi, sigortalı hastaların cepten ödemekte oldukları para miktarının artırılması, özellikle başta düşük gelirli sigortalılar olmak üzere tüm sigortalıların tedavi olmalarını zorlaştıracaktır. İlgili düzenlemenin sosyal tarafların görüşünün alınmadan yapılması da o çok sözü edilen “sosyal diyalog” adına üzücü bir durumdur. TÜRK-İŞ, TBMM’ den yatan hastalardan yüzde 1 oranında katılım payı alınması ile her bir ilaç kaleminden veya kutu adetinden 3 liraya kadar katılım payı alınmasına ilişkin hükümlerin yasa metninden çıkarılmasını talep etmektedir” dedi.

Aysel Alp – Hürriyet

İLGİLİ YAZILAR

10,259BeğenenlerBeğen
11,061TakipçilerTakip Et
8,931TakipçilerTakip Et

TUS’da Başarının Yol Haritası

Hayatta attığın her adım sana özel olmalı Sen gülmelisin hayatına Sen tutmalısın yüreğinde geleceğini Hüzün de neymiş , ne işe yarar ki? Ben yapamam diyerek, ne kadar adım...