Suriye’de başlayan iç savaşın ardından ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyeli doktorlar, Türkiye’nin çeşitli illerindeki özel hastanelerinde çalışıyor. Asgari ücrete yakın düzeyde maaşla işe başlatılan yabancı doktorlar “ucuz” olmaları sebebiyle özel hastaneler tarafından tercih ediliyor.
HASTA SAĞLIĞI TEHLİKEDE
Tıbbi bilgileri ve Türkiye’deki hastalıklara ilişkin yeterli bilgileri olmayan ve mevcut bilgileri hiçbir kurum tarafından değerlendirilmeden işe başlatılan Suriyeli doktorlar, halk sağlığını da tehlikeye atıyor. Birçok vatandaş yanlış tanı almamak için bu doktorlara muayene olmak istemezken, olmak zorunda kalanlar da aldıkları hizmete ilişkin güven sorunu olduğunu ifade ediyor.
DENETİM YOK
Türkiye’de hali hazırda yabancı doktorların mesleki yeterliliklerini değerlendirilen bir sınav ya da buna ilişkin herhangi bir düzenleme yok. Farklı coğrafyalarda eğitim alan hekimler o coğrafyanın hastalıklarına ilişkin daha detaylı eğitim aldıkları için tıp eğitimi kıtasal ve ülkesel farklılık gösterebiliyor, bu farklılık da sahada hekimlerin doğru tanı koymasına etki ediyor.
HEKİM EMEĞİ UCUZLATILIYOR
Özel hastanelerin işletme giderini azaltma uğruna 900 – 1.500 TL gibi ücretlere çalıştırdıkları yabancı hekimler Türk hekimlerin emeğini değersiz hale getirerek, sosyal adaleti ve tıp etiğini yok sayıyor.
SAĞLIK BAKANLIĞI ÖNLEM ALMALI
Vatandaşlar güven içerisinde muayene olabilmek için Sağlık Bakanlığı’nın yabancı hekim kalitesini ve mesleki yeterliliğini değerlendirecek önlem almasını beklerken, Türk doktorlar da emeklerini ucuzlatan fiyat politikalar hususunda düzenleme yapılmasını talep ediyor. (Kaynak: asistan hekim)