‘Tansiyon ölçtürme zorunlu olmalı’

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Üstündağ, tansiyon ölçtürmenin zorunlu hale getirilerek devlet politikası olması gerektiğini söyledi.

Türkiye’de, dünya ortalamasının üzerinde bir hipertansiyon yaygınlığı olduğunu belirten Doç.Dr. Üstündağ, “Ülkemizde 18 yaş üzerindeki her 100 kişiden 32 kişi hipertansiyonlu. Günde normal değerlerin 3 katı tuz tüketiyoruz ve hipertansiyonun farkında değiliz. Türkiye’nin bütçesini en çok tüketen hastalık hipertansiyon” dedi.

Edirne Tıp Fakültesi Başhekimlik toplantı salonunda ‘hipertansiyon ve böbrek bozuklukları’ konulu basın toplantısı düzenleyen Doç.Dr. Sedat Üstündağ hipertansiyonun sessiz ilerleyen bir hastalık olduğunu söyleyerek, bu yüzden hipertansiyonun ‘sessiz katil’ olarak adlandırıldığını anlattı. 2003 yılına kadar bu hastalığın Türkiye’deki seyriyle ilgili verilerin bulunmadığını kaydeden Doç.Dr. Üstündağ, “2003 yılında 7 ayrı bölgeden 28 ilin yer aldığı bir çalışma yapıldı ve Türkiye hipertansiyon açısından tarandı. O çalışmaya göre 18 yaş üzerindeki her 100 kişiden 32 kişi hipertansiyonlu. Ülkemizde, dünya ortalamasının üzerinde bir hipertansiyon yaygınlığı var” dedi. Doç.Dr. Üstündağ, şöyle konuştu:

TANSİYON ÖLÇTÜRMEK ZORUNLU HALE GELMELİ
“Hiçbir hastalık ülkemizde bu kadar yaygın değildir. Bu kadar öldürücü olması sessiz ilerleyen bir hastalık olmasındandır. Hipertansiyonun geç fark edilmesinin bir nedeni de doktorların da devletin de henüz hipertansiyonun halkımızın sağlığı açısından ne kadar beter bir durum olduğunu fark etmemiş oluşudur. Bence tansiyonu ölçtürmek zorunluluk haline gelmeli, devlet politikası haline gelmeli. Tansiyon ölçtürmeyene, seçimlerde oy kullanmayanlara yapılan uygulama gibi ceza kesilmesi gerekir. Çünkü Türkiye’nin bütçesini en çok tüketen hastalık hipertansiyondur. Doktorlar bile tansiyon ölçmeyi bilmiyor. Üstelik tansiyon ölçen aletlerin çoğu hatalı. Mutlaka standart aletlerle ölçüm yapılmalıdır.”

NORMALİN 3 KATI TUZ TÜKETİYORUZ
Aşırı tuz tüketiminin de hipertansiyon hastalığını tetiklediğini dile getiren Doç.Dr. Üstündağ, “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre bir insanın günlük tuz ihtiyacının 6 gram ya da 1 çay kaşığıdır. Türk halkı günde ortalama 18 gram tuz tüketiyor. Bu rakam erkeklerde 19, kadınlarda 17 gram. Erkekler dışarıda daha fazla yemek yediği için bu rakam artış gösteriyor. Tuzsuz yiyorum demek yemeğe tuz atmamak değildir. Yediğimiz gıdaların içinde ne kadar tuz bulunduğunu bilmeliyiz. Yediğimiz yemeklere hiç tuz koymazsak tuz kullanımından 2 ay sonra vazgeçeriz. Tuz alımının kısıtlanmasıyla birlikte fiziksel aktiviteyi artırmak, aşırı kilolardan kurtulmak ve sigarayı bırakmak da hipertansiyon gelişimini önler” diye konuştu.

(DHA)

İLGİLİ YAZILAR

10,259BeğenenlerBeğen
11,061TakipçilerTakip Et
8,931TakipçilerTakip Et

TUS’da Başarının Yol Haritası

Hayatta attığın her adım sana özel olmalı Sen gülmelisin hayatına Sen tutmalısın yüreğinde geleceğini Hüzün de neymiş , ne işe yarar ki? Ben yapamam diyerek, ne kadar adım...