Her iş günümü kanser hastalarıyla geçiren ve onların tedavi sorumluluğunu alan bir hekimim. Kanser tedavisinde bazı ilaçlar Türk Eczacılar Birliği (TEB) tarafından hastalarımıza temin edilmektedir. Biz hekimler olarak da TEB’in istediği belgeleri hazırlayıp hastalara veririz, hastalar da TEB’den ilaçlarını alırlar. İşte bu ilaç temininde biz hekimler ve hastalarımız ciddi sıkıntılar yaşamaktadır.
En büyük sıkıntı, gönderilen belgelerdeki çok çok basit hatalar yüzünden ilaçların hastalara verilmesinde gecikmelerdir. Biz hekimler, bu durumdan o kadar bunaldık ki. Çünkü hastalarımız mağdur olmaktadır. Biz hastalarımız için emek harcarken, onların bir gününün daha iyi geçmesi için çabalarken saçma bazı sebeplerden ve hatta dikkatsiz incelemelerden dolayı ilaçların 1-2 hafta gecikmesi sağlık hizmetinde sıkıntılar yaratmaktadır.
Size bir adet rapor örneğini yukarda vermekteyim. Kolon kanserli bir hastama setuximab isimli ilacı başlamak için rapor düzenledim ve hasta aracılığı ile TEB’e gönderdim. TEB, rapor tarihi elle eklenemez diyor ve yeni rapor çıkartılması isteniyor. Birçok hastanede raporlar bu şekilde çıkarılıyor ve elle yazılan tarihte herhangi bir karalama yoksa bence hastanın ilacı temin etmesi için ciddi bir engel olmamalıdır.
Rapor tarihini hadi bir kenara bırakıyorum. Bu raporu inceleyen kişinin yorumlarını ve düzeltme önerilerini okuyunca resmen çıldırdım. Evet çıldırdım diyorum, çünkü böyle bir gerekçe ile bir kanser hastası 1-2 hafta bekletilemez.
TEB, raporda yazmış olduğum irinotekanın oksaliplatin ile birlikte verilemeyeceğini, bakanlığın buna onay vermediğini söylüyor. Raporu değerlendiren kişi, rapora biraz dikkatli baksa (bakmış, hatta oksaliplatini çizmiş) oksaliplatinin daha önce kullanılan ilaçlar arasında olduğunu, hastaya bu tedavi planında verilmeyeceğini görürdü.
Beni üzen bir diğer dikkatsiz yorum ve öneri ise, raporda yazmış olduğum setuximab adlı ilacın karşısında 1 yazmaktadır. Rapora dikkat edilirse onun verileceği gün sayısı olduğu görülmektedir. TEB ise oranın 14 olması gerektiğini söylemektedir. Bu ilaç kesinlikle 14 gün boyunca verilmez, 14 günde bir gün veya haftalık olarak uygulanır.
Bu rapor sadece bir örnekti. Bunun gibi birçok rapor düzeltmeleri bize gönderilmekte ve kanser hastalarımız mağdur olmaktadır. Bu raporları inceleyen kişilerin daha dikkatli olmasını ve TEB ile Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda daha ciddi bir yapılanma içerisine girmesini gönülden dilerim.
Saygılarımla
Uzm. Dr. Erdinç Nayır