Türkiye’de Akademisyenlik Cezalandırılıyor!

Türkiye’de Akademisyenlik Cezalandırılıyor!

Tıp Fakültesi’nde 6 yıl okuyorsun, daha sonra doktor oluyorsun

Doktor olduğumuzu zannediyoruz, çünkü sağlık sistemi diyor ki: ‘Mecburi hizmetini yap daha sonra sana doktorluk diplomanı veririm’. Diplomalarımıza sahip olamıyoruz.

Doktor, mecburi hizmetini yapıyor. 300-600 gün bu süreyi tamamlıyor. Bu süre tamamlandıktan sonra tıp fakültesi diplomasını alabiliyor.

Tıp Fakültesi’nden mezun oluyorsun, bir alanda uzmanlaşmak istersen Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) senin karşında. Nice hayatlar, bu yolda yıpranıyor.

TUS ile bir branşta asistan oluyorsun… Örneğin, İç Hastalıkları branşında…

İç Hastalıklarında 4 yıl geçiriyorsun (yakın zamana kadar 5 yıldı). Tabi tam 4 yılda bitmesini de çoğunlukla görmüyoruz, uzmanlık bir 6 ay daha uzatmaları oynuyor. Bu süre sonunda iç hastalıkları uzmanı oluyorsun.

Bitti mi? Tabiki bitmedi. İç Hastalıkları Uzmanı olduğunda yine diploman sana verilmiyor. Mecburi hizmetini tamamlamadan yine diplomanı alamıyorsun. Mecburi hizmeti yapmazsan, ne pratisyen hekim olarak ne de uzman doktor olarak herhangi bir yerde çalışamıyorsun. Ortalama 350-600 gün arasında mecburi hizmet yapman gerekiyor.

İşte bundan sonra mesleki olarak biraz daha yukarılara çıkmak, kariyer yapmak istersen Türkiye’de cezalandırılıyorsun!

Nasıl bir ceza? Bir iç hastalıkları uzmanı, endokrinoloji, onkoloji, romatoloji gibi yan dallarında uzman olmak ve daha sonrasında akademik ünvan sahibi olmak isterse tekrardan sınava (yan dal uzmanlık sınavı) giriyor. Yan dal uzmanlık süresi de 3 yıl. 3 yıl sonunda yine mecburi hizmet yolu görünüyor ve bu süre 600 gün civarında oluyor.

İşte Türkiye’de birçok branşta akademik kariyer yapmak isteyenler, bir nevi cezalandırılmaktadır.

Pratisyen hekim oldun mecburi hizmet, uzman hekim oldun mecburi hizmet, spesifik bir dalda ilerlemek istedin yan dal yaptın yine mecburi hizmet. Bu kadar yoldan sonrada akademisyenlik…

Mecburi hizmet uğruna, ayrı kalan eşler, annesinden babasından ayrı kalan çocuklar, yıpranmış, yıpratılmış hayatlardan bahsetmiyorum bile… Bu hayatlardan bahsetmek, örnekler vermek için sayfalar yetmez.

Türkiye’de bilim adamları neden artmıyor diye birçok tartışma programında zaman zaman konuşulmaktadır. İşte size bir sebep.

Doktor oldun, 300-600 gün mecburi hizmet

Uzman doktor oldun, 350-600 gün mecburi hizmet

Akademik kariyer için endokrinoloji uzmanı oldun 600 gün mecburi hizmet…

Türkiye’de akademik kariyer yapmak isteyen hekimlerin önü açılmalıdır. Bir hekim, devlet hizmet yükümlülüğünü bir kere yerine getirmiş ise akademik adımlar atarken tekrar yükümlülük altına girmemelidir. Mutlaka bu yolda bir iyileştirme yapılmalıdır.

Birçok hekim, bu sebepten dolayı akademik adımlar atmaktan çekiniyor. Yıpratıcı mesleki hayat içerisinde bir adım daha yukarı çıkmak, cezalandırılmamalı, aksine teşvik edilmelidir.
Sevgi ve Saygılarımla

Uzm.Dr.Erdinç Nayır

İLGİLİ YAZILAR

10,259BeğenenlerBeğen
11,061TakipçilerTakip Et
8,931TakipçilerTakip Et

TUS’da Başarının Yol Haritası

Hayatta attığın her adım sana özel olmalı Sen gülmelisin hayatına Sen tutmalısın yüreğinde geleceğini Hüzün de neymiş , ne işe yarar ki? Ben yapamam diyerek, ne kadar adım...