asd

Yan Dal Uzmanlık Sınavı’na Hazırlananlara Öneriler

Sınav, sınav ve yine sınav

ÖSYM’nin yapmış olduğu sınavlara en fazla giren meslek grubu sanırım biz hekimleriz. Üniversiteye giriş sınavı (ÖSS-ÖYS), ÜDS, KPDS, TUS ve şimdi de YDUS. İlerleyen süreçte meslekten emekli olmak için sınav koyarlarsa hiç şaşırmam.

Evet, artık özellikle bazı branşlar için yan dal sınavı önemli bir hal aldı. Birçok meslektaşım için önemli bir sınav haline geldiğinden dolayı çok fazla bu konuda mail aldım. Özellikle bu sınava nasıl hazırlanmak gerektiği, hangi kaynaklara bakılmalı tarzında çok fazla soru almaktayım. Bu amaçla iç hastalıkları uzmanı ve bu yan dal sınavını aşmış biri olarak bu sınava girecek meslektaşlarıma bazı önerilerde bulunmak istiyorum.

En önemli nokta kaynak problemidir. Dahiliye asistanı olmuş ve hatta dahiliye uzmanı olmuş bir hekim TUS macerasını atlattığı için nasıl çalışacağını az çok biliyordur. Birçok kişinin bu tarz problemi yoktur. Asıl problem kaynak seçimidir, çünkü piyasada yan dal sınavına özel hazırlanmış adam akıllı bir kaynak mevcut değil. Olan kaynaklar ya TUS’a yönelik ya da güncelliğini kaybetmiş kaynaklardır.

Dahiliye asistanı meslektaşlarımın mutlaka alması gereken kaynaklar, biz dahiliye hekimlerinin temel kaynakları olan textbooklardır. Harrison ve Cecil mutlaka bir dahiliye asistanının çalışma masasında olması gerekiyor. Asistanlık döneminde hem mesleki bilgi olarak hem de yan dal sınavına hazırlık olarak bu kaynaklar temel alınmalıdır. Çünkü dahiliye yan dal sınavında sorular bu iki kaynaktan hazırlanmaktadır.

Asistanlık döneminde bu textbooklarla zamanını iyi değerlendiren, derlemeleri, kılavuzları yakından takip eden kişiler yan dal sınavından genellikle iyi sonuçla ayrılmaktadır. Bu sebeple dahiliye asistanları, yan dal sınavı için mutlaka asistanlık dönemlerinde textbookları gözden geçirmeliler. Ayrıca asistanlık döneminde textbookları okumanız, sadece yan dal sınavı için değil uzmanlık sınavı için de bir hazırlık olacaktır.

Peki dahiliye uzmanları ne yapmalı? Temmuz ayında YDUS 2012 yapılacak, bu sınava hazırlanan meslektaşlarım nerelerden çalışmalı?

Sınava çok uzun bir süre yok, o sebeple textbookları bastan sona okumak biraz sıkıntılı olabilir. Eğer asistanlık döneminde textbook okuyan meslektaşlarım varsa bu dönemde hızlıca göz gezdirmeleri kendilerine yetecektir, fakat asistanlık döneminde textbookları fazla okumayan meslektaşlarım Türkçe textbooklara hızlıca göz atıp, yan dal sınavı için hazırlanmış kaynaklardan çalışabilirler.

TUS veya YDUS için hazırlanmış kaynakları seçerken de şuna dikkat etmelisiniz. Yeni piyasaya çıkan Harrison’a göre hazırlanmış kaynaklar olmalıdır. Çünkü yeni Harrison’da değişen noktalar mevcuttur, eğer textbooklara bakılacak zaman yoksa en azından TUS’a yönelik hazırlanmış kaynak, yeni güncellenmiş olmalıdır. Sadece bir örnek vermem gerekirse, birçok kaynakta romatoid artrit tanı kriterleri 1988’den kalma tanı kriterleridir, eskiden bu kriterler kullanılmaktaydı, fakat yeni Harrison da romatoid artrit tanı kriterleri değişti.

Hangi sınav olursa olsun, her zaman güncel kaynaklardan çalışılması gereklidir. Bu kural yan dal sınavı içinde geçerlidir, çalışacağınız kaynakları sizler seçebilirsiniz, ama mutlaka yeni güncellenmiş olmalıdır. Dahiliyede özellikle buna dikkat edin, eski bilgilerle bu sınava hazırlandığınızda sınavda sıkıntı yaşayabilirsiniz.

TUS’dan da hatırlayabileceğiniz gibi bu sınava sadece konu okuyarak çalışılmamalıdır. Mutlaka soru da çözülmelidir. Eski yan dal sorularının yer aldığı açıklamalı soru kitabını bu sınava hazırlık sürecinde mutlaka temin etmelisiniz. Bunun yanında da TUS’a yönelik hazırlanmış olan soru kaynaklarını pratik yapma açısından çözmenizi tavsiye ederim.

Konuyu çok fazla uzatmadan önerilerimi spotlar halinde size anlatmak isterim:

Dahiliye asistanları, yan dal sınavına hazırlanmak için mutlaka textbookları gözden geçirmelidir. Textbook okumuş, asistanlığını bitirmiş ve yan dal sınavına girecek bir kişi konuları hızlı tekrar etmek amacıyla TUS veya YDUS’a yönelik hazırlanmış kaynaklara hızlıca bakmasını tavsiye ederim

Yine tekrarlamak isterim ki piyasada bulunan yan dal sınavına yönelik kaynaklar, yeterli donanımda değildir. Sadece bu kaynaklardan hazırlanmak sizleri sıkıntıya sokabilir. (Eksik bilgiler ve değişmiş bilgilerden dolayı)

Şuan dahiliye uzmanı olarak çalışan, önümüzdeki sınava girecek meslektaşlarım ise zaman kısıtlılığından dolayı TUS veya YDUS’a yönelik kaynaklara göz atmalılar, konuları tekrar etmelilerdir. Yalnız bu kaynaklar yan dal sınavı için yeterli olmadığından dolayı, eksik olduklarını düşündükleri branşlarda ve konularda textbooklara bakmalarını tavsiye ederim.

Textbooklara girmiş güncel tanı testleri ve tedaviler her zaman sizin karşınıza soru olarak çıkabilir, bu sebeple yeni Harrison a göz gezdirmelisiniz.

Harrison’a göz gezdirirken lütfen tablolara dikkat ediniz, tablolardan sorular sıkça hazırlanmaktadır.

Bildiğiniz üzere yan dal sınavında geriatriden de sorular gelmektedir. Özellikle yaşlılardaki laboratuvar değişikliklerini iyi gözden geçirmelisiniz. Buna yönelik hazırlamış olduğum sunuma, sitemde sunumlar kısmından ulaşabilirsiniz.

Sınav, sınav ve yine sınav diyerek yolumuza devam ediyoruz. Mesleki kariyerimiz ve daha iyi bir mesleki tatmin adına hazırlandığımız bu yan dal sınavı için tüm meslektaşlarıma başarılar dilerim. Bu sınav hazırlığı için yine üzerinde vurgu yapmak istediğim nokta: Güncel kaynakları ve güncel derlemeleri takip edin.

Başarı, kalbinden isteyip aklıyla iyi adımlar atanındır…

Sevgi ve saygılarımla

Uzm. Dr. Erdinç Nayır – 27.12.2011

İLGİLİ YAZILAR

10,259BeğenenlerBeğen
11,061TakipçilerTakip Et
8,931TakipçilerTakip Et

TUS’da Başarının Yol Haritası

Hayatta attığın her adım sana özel olmalı Sen gülmelisin hayatına Sen tutmalısın yüreğinde geleceğini Hüzün de neymiş , ne işe yarar ki? Ben yapamam diyerek, ne kadar adım...